De Werfers | Radio Tempo Não Pára

In de rubriek De Werfers ga ik op zoek naar bijzondere verhalen van alle werf-gangers: van gebruikers tot bezoekers tot creatievelingen en alles daar tussenin. Ik ben nieuwsgierig naar wat hen beweegt om naar de NDSM-werf te komen. Het doel is om aan het eind van deze rubriek een beeld te schetsen van wie de werfers zijn en al hun verschillende manieren in het invullen en gebruiken van de werf. In dit kader ga ik in deze editie in gesprek met Ozzy Ulger en Tim Lensvelt, creatievelingen en muziekliefhebbers met hun eigen radio station Radio Tempo Não Pára (TNP), in NDSM-Fuse.

Ik spreek Tim en Ozzy op een donderdag in een videocall. Doordeweeks werken de heren, maar zodra het vrijdag is gaan de laptops dicht, de koptelefoons op en hun radiostation live. Vanuit NDSM Fuse in de Loods streamen zij sets van beginnende en gevestigde artiesten in alle genres die er te bedenken zijn: van dansbare swing tot gekke experimentele elektronische muziek. Ik vraag de jongens hoe ze begonnen zijn als radiomakers.

“Het is eigenlijk begonnen met een verjaardagscadeau,” vertelt Ozzy, “ik kreeg een cassettebandje van mijn beste vriend, met daarop de naam Tempo Não Pára (de tijd vergaat niet). Daarop had hij een opname van twee uur gevuld met allemaal vrienden die jeugdverhalen over ons ophaalden, tussendoor werd ook muziek afgespeeld. Ik vond dit zo ontzettend leuk om te beluisteren en mijn huisgenoot vond het ook leuk om te maken, dus toen zijn we dat samen vaker gaan doen. We nodigden dan artiesten uit waarvan we dachten dat ze een unieke sound hebben en die namen we dan op en zetten de sets online. Daar kregen we zulke leuke reacties op dat we ook feesten zijn gaan organiseren op basis van die sets en die muziek. Dat was ook een daverend succes en op één van die feesten kwam er iemand naar ons toe die nog een partij zocht om een studio in Fuse mee te delen. We hadden al langer het idee om een echte radiozender van TNP te maken, dus toen hebben we die stap gemaakt en nu zitten we hier in de Loods.”

Tim en Ozzy vertellen me hoe ze een crowdfunding opzetten om aan middelen te komen voor hun nieuwe studio. Dit was erg succesvol, en zo konden ze hun droom werkelijkheid maken. Hieruit blijkt wel dat er een enorme gunfactor achter het idee zit. Nu zijn ze elke vrijdag en zaterdag live te horen. “Wat bij mij heel erg doordrong toen we voor het eerst op de NDSM waren, was het realisatie gevoel dat het nu echt ging gebeuren,” vertelt Tim als ik vraag wat hij dacht toen hij voor het eerst het NDSM-terrein zag, “iets waar we al een jaar naartoe aan het werken waren, ging werkelijkheid worden. Voor mij was het echt die realisatie, het voelde toen als een grote stap om naar een echte studio. Het is toch een beetje je baby die je ziet opgroeien.”

We proberen zo transparant mogelijk te zijn met een open model

Ozzy haakt daarop in: “ik ken dit gebied eigenlijk alleen van de evenementen die hier plaatsvinden. Later pas drong echt door wat voor ontzettend gave plek dit is. Ook alle artiesten die komen draaien vinden dit een ontzettend gave plek.” Radio TNP probeert de ruimte tussen mensen en radio te verbreken door van hun radiostation ook een ontmoetingsplek te maken. Het doel is dat zowel artiesten als bezoekers of geïnteresseerden binnen kunnen komen lopen, op de bank kunnen neerploffen en connecties kunnen maken. Iedereen is welkom, een inclusiviteitsmissie die ook past bij de visie van Stichting NDSM-werf.

“Een kerngedachte bij ons is dat je uiteindelijk het meest uit ieders krachten haalt als je zo veel mogelijk mensen betrekt en hun kracht kan laten zien,” vertelt Tim, “het is wel heel moeilijk om echt inclusief te zijn, in de volste essentie van het woord. Ik denk dat wij zeker altijd ons best doen maar je merkt toch dat je bepaalde groepen minder goed of snel bereikt. Wij willen heel graag weten van artiesten en luisteraars horen wat wij kunnen verbeteren. Dat hoeft dan niet als de microfoon uit staat of achter gesloten deuren. We proberen zo transparant mogelijk te zijn met een open model. Dat proberen we dus aan de ene kant te laten zien door een diverse muzikale programmering te hebben, en aan de andere kant door een open studio te hebben, voor zover corona dat toelaat natuurlijk.” Een studio met open deuren dus, waar je geen afspraak hoeft te maken om langs te komen. Een open space die transparant is en waar een paar basisregels gelden om een veilige omgeving te creëren.

Vervolgens vraag ik Tim en Ozzy hoe de NDSM-werf er uit zou zien als zij de publieke ruimte helemaal zelf mochten invullen. “Ik zou de werf willen omtoveren in een ontmoetingsplek voor iedereen,” begint Ozzy, “ik vind namelijk dat dat soort plekken er in Amsterdam te weinig zijn. Daarnaast zou ik een plek voor educatie willen maken. Dus een plek waar mensen zichzelf kunnen verrijken met kennis op een toegankelijke manier. We maken zelf ook een podcast op dit moment met dat idee, om wetenschap toegankelijker te maken.”

Ik zou heel graag andere partijen op het terrein willen uitnodigen

Tim knikt vanaf mijn scherm instemmend mee. “Ik denk dan ook als we het toch over een ideaalbeeld hebben dat er echt ook wel muziek is en gedanst wordt,” vult hij aan, “maar dat er ook meer andere dingen komen. Ik denk dat het belangrijk is dat we vooral de diverse skills van mensen kunnen laten zien en die niet limiteren naar het gebruikelijke beeld wat we ervan hebben. Neem bijvoorbeeld het nachtleven, heel veel mensen denken dat het iets is wat zich tussen 01.00 en 05.00 in de nacht afspeelt, maar het kan zo veel meer zijn dan dat. Om maar een voorbeeld te noemen: wij hebben ooit dj’s laten spelen in een Turkse supermarkt in Amsterdam-Oost (zie video hieronder). Dan krijg je dus de situatie dat er experimentele club muziek wordt gedraaid in de plaatselijke buurtsuper. Als we de open ruimte van de NDSM tot onze beschikking zouden hebben zouden we ook met dat soort dingen willen experimenteren.” 

Ik merk hoe geïnspireerd ik raak van het verhaal van Ozzy en Tim. Terwijl ik vanaf mijn scherm naar hun verhaal luister besef ik nog een keer dat ook in deze gekke tijden er nog heel veel valt te experimenteren en te ontwikkelen. Tot slot vraag ik de heren over hun toekomstplannen voor Radio TNP. Ze weten gelijk wat te vertellen: “Ik zou heel graag andere partijen op het terrein willen uitnodigen,” zegt Ozzy, “om eens met ons in contact te komen om een keer samen te werken en te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen. Op dit moment, ook door corona, vinden we het wel moeilijk om contact te zoeken met andere makers. We doen naast radio maken ook allerlei andere dingen, wie weet kunnen we een mooie kruisbestuiving creëren met onze skills samen. Het lijkt ons super leuk om in de toekomst een collaboratie aan te gaan met andere werfers” 

Dus hierbij een oproep aan alle makers op de werf: wil jij onderdeel uitmaken van Radio TNP, een samenwerking starten, ben je iemand met een beschikbaar fonds, of zou je wel een gesprek aan willen  aan gaan met Ozzy en Tim? Contacteer ze via het e-mailadres: [email protected]. Of benader ze via hun Instagram of Facebook

Check hieronder een persoonlijke favoriet uit de sets uitgezonden door Radio TNP:

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.