De NDSM-werf belevenis van ADE 2020

De 25e jubileumeditie van Amsterdam Dance Event is van start gegaan. Het is een jaar waarin veel festiviteiten zich hebben moeten aanpassen aan de corona maatregelen, en vooral online plaatsvinden. Teus Hagen reflecteert op de dingen die nog wél plaatsvinden en bespreekt de dingen die ADE 2020 nog steeds tot een bijzondere ervaring maken, zoals het virtuele muziekprogramma van NDSM Music en een nieuw lichtkunstwerk op de werf.

De NDSM-werf is meestal een podium voor het alledaagse leven, waar allerlei activiteiten – van werk tot verblijf en vrije tijd – elkaar kruisen. Maar voor anderen is de NDSM een alternatieve wereld die zij vooral bezoeken wanneer er festivals plaatsvinden. En voor velen komt deze wereld het meest tot leven tijdens ADE. Tot op de dag van vandaag is het mij niet duidelijk welke ingrediënten het nu precies zijn die de ADE-formule tot zo’n bijzonder recept maken. Misschien is het het immense aanbod van evenementen die vijf dagen achtereen doorgaan, misschien is het de buzz die voortkomt uit het samenkomen van talloze internationale artiesten en bezoekers, of misschien is het gewoon de manier waarop ADE je verzekert, net wanneer de herfst zich aandient, dat de zomer voorbij is, maar de feesten niet. Wat het ook is, NDSM is voor mij onlosmakelijk verbonden met de bijzondere ervaring die ADE heet. En het nemen van de pont over het IJ is hier een integraal onderdeel van, als een soort poort naar een nieuwe ervaring: zodra je voet op het terrein zet, weet je dat het feest is begonnen. 

Uiteraard is alles anders in 2020. Vanaf het begin van de uitbraak wisten we dat de loodsen, tenten en buitenruimtes dit jaar niet meer zoals vroeger gevuld konden worden met mensen, licht en geluidsgolven. Maar tijdens deze 25e editie van ADE hebben de aangescherpte maatregelen wel een érg groot gat in het Amsterdamse uitgaansleven achtergelaten. Dit is vooral bij de NDSM-werf sterk te voelen. Het terrein is in de loop der jaren volwassen geworden als host van meerdere grote festivals. Het festival seizoen trapt normaliter af met DGTL en eindigt met ADE, en ziet daartussenin vele parels voorbij komen, zoals Into The Woods. Het spreekt daarom voor zich dat het weidse terrein dit jaar bijzonder leeg aanvoelt.

Dit is de belangrijkste reden waarom Stichting NDSM-werf heeft besloten om tijdens ADE twee opdrachten voor kunst in de openbare ruimte te geven, om zo een eerbetoon te brengen aan alles wat feestgangers dit jaar moeten missen. Voor het project ‘Because the Night’ creëerden kunstenaars Boris Acket (1988) en Vladimir Grafov (1964) daarom twee lichtinstallaties die woensdag op de NDSM-werf officieel van start gingen. Het werk van Boris Acket, ‘BAKEN’, moet helaas de rest van het weekeend uit blijven staan vanwege hinderingen met de scheepvaart. Toch zijn er mooie impressies uitgekomen: het werk leek op een vuurtoren en verspreidde een licht dat bewoog op het ritme van een hartslag. Deze hartslag, zichtbaar vanaf vrijwel de hele werf en rond het IJ, gaf een stip aan de horizon weer, bedoeld om de het nachtleven een hart onder de riem te steken.  Tegelijkertijd schijnt gelukkig wel het werk van Vladimir Grafov laserlampen op de Y-helling, als hommage aan de beelden, energie en sfeer die normaal gesproken de NDSM-werf en heel Amsterdam tot leven wekken. Vladimir speelt daarbij met elementen als rook en wind om de laserstralen en kleurvlakken tot levende schimmen in de nacht te wekken. 

Terwijl deze kunstwerken het ADE-gevoel stimuleren door iets tastbaars toe te voegen aan de fysieke, publieke ruimtes van de NDSM, is de werf dit jaar ook het epicentrum van enkele virtuele festiviteiten. Vanuit hun monumentale studio organiseren onze buren van NDSM-Music het hele weekend NDSM Music Digital x ADE 2020. Elke dag kunnen ‘bezoekers’ luisteren, dansen, en genieten van talloze live-gestreamde sets van opkomende artiesten in de house- en technoscene, vanuit het comfort van hun huiskamer. Dit unieke concept vindt plaats in drie steden tegelijkertijd en stelt ‘bezoekers’ in staat om virtueel te cityhoppen van Amsterdam naar Berlijn, Madrid en weer terug.

Donderdag was ik alleen in het kantoor van Stichting NDSM-werf: COVID-19 vereist dat we het aantal aanwezigen op kantoor tot een minimum beperken. Met andere woorden: ik was niet bepaald in een feeststemming. Maar terwijl ik me voorbereidde om het kantoor te verlaten, zag ik het kunstwerk van Boris Acket over het IJ heen schijnen en hoorde en voelde ik de bas van de hartslag (ja, de installatie creëerde ook geluid door de bass van drumcomputers!). Dit deed me beseffen: ik kan ADE dit jaar niet zomaar aan me voorbij laten gaan. Dus besloot ik, zodra ik thuiskwam, de NDSM Music livestream aan te zetten, en mijn avond te vullen met muziek. Aangezien een groot deel van ons leven het afgelopen jaar zich toch al heeft verplaatst naar virtuele chatrooms, kan ik net zo goed hetzelfde doen met ADE, en een dansfeestje in mijn eigen huiskamer organiseren. 

Mijn broer en een vriend komen langs om samen te eten, we pakken er een paar biertjes bij, en zetten de livestream op. We stappen de stream binnen halverwege een set van DJ Tom Zeta, die op dat moment net een afrobeat liedje heeft geïntroduceerd dat de kamer vult met een volume en energie die hier niet vaak ervaren wordt. We merken natuurlijk meteen een paar dingen op die ongebruikelijk zijn: er is geen publiek, geen rook of lichtshow, en we hangen in principe maar een beetje op de bank – ook al leiden een paar extra drankjes zeker tot enkele danspasjes. Maar bovenal zijn we blij om dat gele vierkantje – het beroemde ADE-logo – weer in onze directe omgeving te hebben. Dit keer niet aan de andere kant van een clubzaal – hoog boven het publiek en naast de DJ-booth, terwijl het een ruimte vol met dansers onder de gele waas bedekt – maar in de hoek van mijn computerscherm. Maar het belangrijkste is dat het gele vierkant er nog steeds is als referentiepunt: we zijn ADE niet vergeten; we zijn de waarde van muziek en sociale bijeenkomsten niet vergeten; en we zijn niet vergeten hoe we moeten dansen. Dat is voor mij de boodschap van ADE 2020: het is aan ons om het nachtleven te verwelkomen terwijl het tijdelijk in onze woonkamer komt logeren, en om het enthousiasme in stand te houden tot het nachtleven klaar is om terug te keren naar onze geliefde clubs en festivals.

Beleef ADE 2020 samen met NDSM door mee te luisteren naar NDSM Music X ADE. Het hele weekend kun je genieten van hun live streams en tientallen uren aan dj-sets. Pak een drankje en waag een danspas, zodat je volgend jaar, wanneer we misschien weer bij elkaar kunnen komen op een festival, kunt zeggen: “Herinner je je vorig jaar nog? Het was niet hetzelfde, maar toch, we hebben het goed gevierd”.

Vergeet ook niet een kijkje te nemen bij de nieuwe tijdelijke lichtinstallatie. Vladimir Grafov’s lichtwerk, ‘Invincible Sun’ is te zien op vrijdag-, zaterdag- en zondagavond van 19:00 tot 23.00 uur. 

TUNE IN BIJ NDSM MUSIC

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.