Kunst | C-chain Carpet in de Kunststad

De Kunststad in de NDSM-Loods heeft er een kunstwerk bij: C-chain Carpet van kunstenaarscollectief We Make Carpets. C-chain Carpet is een (semi) permanente installatie in de openbare ruimte, gemaakt van 55.000 plastic C-schakels in vier verschillende kleuren. De keuze van het materiaal in C-chain Carpet benadrukt de functie van de Kunststad waarin kunstenaar, ontwerpers en andere creatieve beroepen samenleven, (24/7.)

We Make Carpets is een collectief, bestaande uit vormgevers Marcia Nolte en Stijn van der Vleuten en beeldend kunstenaar Bob Waardenburg. Samen maken ze net zoals hun naam voorstelt tapijten, maar het zijn geen tapijten waar je overheen kunt lopen. Hun installaties bestaan uit los- liggende of hangende elementen, alledaagse gebruiksvoorwerpen die samen een patroon vormen. Hun werk gaat over producten, materialen, vormen en patronen. Het gaat om maken en doen, en om uren en uren ordenen, om een repetitief proces van precisie, om eerlijk handwerk. Daarnaast gaat het om kijken.

We Make Carpets: “De Scheepsbouwloods heeft een prachtig lijnenspel van allerlei constructies, die het gebouw overeind houden, maar ook constructies die gediend hebben in de bouw van de schepen in het verleden. Wij hebben een passend en kleurrijk materiaal gekozen en willen het werk in de ruimte laten hangen, zodat het van meerdere perspectieven te bekijken is als je als bezoeker of ‘atelier-bewoner; in de loods loopt. Wij willen met ons werk de bezoeker meer betrekken bij de werkzaamheden die er op de werf plaatsvinden. Door een imposant werk te maken bestaande uit tienduizenden voorwerpen hopen we het publiek meer de betrekken bij de plek en het te gaan zien als een bouwplaats en creatief centrum van Amsterdam. “We hebben de ruimte de laatste jaren vooral om de loods heen zien veranderen, het is een plek in ontwikkeling die steeds meer bezoekers trekt. Maar wij vinden dat je als bezoeker binnenin de loods nog steeds te weinig kunt ervaren. De loods is een openbare ruimte; hier komen mensen uit het kunstvak, bezoekers, nationaal en internationaal samen. Wij vinden het heel mooi ons steentje te kunnen bijdragen aan het uiten van onze werkzaamheden in de publieke ruimte binnenin de Scheepsbouwloods.”

C-chain Carpet was te zien zijn tot april 2018 in de Scheepsbouwloods.

C-chain Carpet is gemaakt in opdracht van Art City NDSM. Het kunstwerk is mede mogelijk gemaakt dankzij steun van Stichting Kinetisch Noord, AFK, Stadsdeel Noord, Stichting NDSM-werf en Huurders- en Ondernemersvereniging de Toekomst.

Foto: We Make Carpets
C-chain Carpet, 2017

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.