Briefwisseling in coronatijd

Om het idee van de anderhalvemeterstad verder te onderzoeken, wilden wij in gesprek gaan met inwoners van Amsterdam. We merken dat interviews toch vaak andere gesprekken opleveren dan wanneer mensen ‘normaal’ met elkaar in gesprek gaan. Daarom dachten we aan een ouderwetse briefwisseling. Maar dan wel in een nieuw jasje. Wij vroegen twee Amsterdammers om met elkaar in gesprek te gaan via audioberichten. Een audiobriefwisseling zo je wilt. Voor dit experiment vroegen we Ceren Sezer en Marnix Haak.

Ceren Sezer is stedenbouwkundige en behaalde haar PhD aan de TU Delft met haar proefschrift ‘Visibility, democratic public space and socially inclusive cities. The presence and changes of Turkish amenities in Amsterdam’. Marnix Haak is filmmaker en zijn ideeën en formats zijn qua vorm vaak vernieuwend en opvallend, maar de overkoepelende factor ‘verbinding’ is in al zijn werk terug te vinden. Van 1 september 2016 tot 1 september 2017, sloot Marnix zichzelf op in zijn eigen straat, de kilometer lange Javastraat in Amsterdam Oost. Tijdens dit “gevangenschap” hoopte hij, door het ondernemen van verschillende activiteiten, zijn straatgenoten te leren kennen.

Wij vroegen hen met elkaar in gesprek te gaan en aan de hand van vragen als: wat zie je om je heen gebeuren, wat ervaar je zelf, wat doen de coronamaatregelen met onze beleving van de publieke ruimte? Wat betekent dit voor de interactie tussen mensen, het feit dat we ons nu meer op onze eigen buurt richten etc. Wij hebben een balletje opgegooid en laten het verder aan Marnix en Ceren. Wekelijks zullen we een nieuwe update plaatsen.

Week 18 & 19

De audiobriefwisseling begon met een eerste kennismaking.

Week 21

Na een uitgebreide introductie, ging er even wat tijd voorbij om na te denken. Marnix weet gelukkig tussen het spelen met zijn kleine dochtertje door, nog een reactie voor Ceren in te spreken…

Week 26

Ceren is de afgelopen weken druk bezig geweest om thuis alle ballen omhoog te houden. Het duurde daarom even voor zij kon reageren op de verhalen van Marnix. Deze week, tegen middernacht, vond zij gelukkig een momentje voor zichzelf om Marnix te beantwoorden en naar de afgelopen tijd te kijken. Voor haar is het een dubbele tijd. Enerzijds mist ze haar familie, die op grote afstand in Turkije woont enorm en baalt ze dat ze hen niet kan bezoeken. Tegelijkertijd beseft ze zich dat dit misschien wel een mooie tijd kan zijn voor de Aarde om zich een beetje te herstellen nu er minder gevlogen en gereisd wordt.

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.