Artikel | De NDSM als ontsnappingsroute

Op de NDSM-werf rookte hij zijn eerste jointjes, kon hij ontsnappen aan het drukke stadsleven en zag hij in de uren dat de zon niet schijnt hoe mensen hun roes omarmen. Shamiro van der Geld (1986), Nachtburgemeester van Amsterdam, blikt terug.

De NDSM is voor mij het scherpe randje van Amsterdam Noord. Ik wist al vroeg de pont naar deze  urban getaway te vinden. Met zand, beton en wild groeiend gras was de kleermakerszit alles wat je nodig had. Hier rookten we jointjes en bakten we worstjes op wegwerp barbecues. Als tiener moest ik het doen met 10 euro per week en de NDSM maakte van je Euroshopper een Excellent-ervaring; de ingrediënten om even aan het stadsleven te ontsnappen. In de jaren daarna veranderde er veel, for good and for bad.

Ik ging op bezoek bij mijn vriend, muzikant Jarreau Vandal die zijn studio had in een zeecontainer, maar kwam ook vaak groepjes toeristen tegen die in het Double Tree Hilton Hotel verbleven dat inmiddels op het midden van het terrein stond.

Het vakantiegevoel van varen met het pontje is er allang niet meer, althans niet voor mij of voor ons locals. Toeristen  varen  graag  en ook zij willen de NDSM gezien hebben. Uiteraard wens ik het NDSM geen Nutella winkels, schommels of I-NDSM logo toe. Maar ook deze plek lijkt  niet  te  kunnen  ontkomen aan de beweging dat scherpe randjes netjes worden afgeslepen en soms zelfs met een goudplaatje worden afgewerkt.

Tekst gaat door na de afbeelding

Ik zou echter willen dat de NDSM en iedereen die hierheen komt, de smaak van We create Amsterdam proeft. Met de IJ-hallen waar Fatima en Jessica een kraampje delen.

Ik hoop op een toestroom leergierige kids uit Noord die dit gebied weten te vinden als DIY playground en hier dan het volgende zien: de gigantische betonnen wanden van de loodsen worden walls of fame, met Street Art gemaakt door Amsterdamse kunstenaars die naast helden als Anne Frank, Abdelhak Nouri en Van der Laan komen te staan. Noorderlicht, precies als hoe het er nu bij ligt en natuurlijk Sexyland 2.0, in de vorm van een SexyArcade waar verschillende jonge en creatieve ondernemers elkaar ondersteunen en onder één dak opereren.

NDSM is straks een plek waar kwaliteit en creativiteit niet kruisen met commercie, maar met diversiteit. Een plek waar we verschillende kunstenaars, creatieven en bedrijven kunnen matchen en het gebied door kunnen ontwikkelen naar iets wat nooit af is. De mensen die ik ken en iets moois hebben betekent voor de NDSM hadden een visie en zijn net als ons Amsterdams wapen: heldhaftig, vastberaden en barmhartig. Dit klinkt natuurlijk heel cliché, zelfs uit de pen van een echte Amsterdammer maar, ik ben soms oprecht bang dat we onze waarden verliezen of deze ergens moeten terugvinden in Zaandam. Misschien zit de waarde niet in beton, niet in  de loods, niet in de kraan en niet in de ruimte op het terrein. Misschien zijn het juist de makers die de NDSM zijn: zonder hen geen smaak en geen verhaal.

Dit artikel verscheen eerder in het magazine NDSM x mister Motley. Een fysiek exemplaar is te bestellen via reserveren[at]ndsm.nl.

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.