An-Sisters [NDSM] | film door belit sag

KUNSTPROJECT IN OPDRACHT VAN STICHTING NDSM-WERF

In november organiseerde we de tentoonstelling NDSM Light waarin we kunstenaars vroegen letterlijk en figuurlijk licht te schijnen op on(der)belichte onderwerpen. Één van die werken was ‘An-sisters [NDSM]’ een video installatie van belit sağ (1980, Turkije, zij/hen), beeldend kunstenaar en docent in Amsterdam.

‘An-sisters [NDSM]’ verbindt en traceert de verhalen en strijd van vrouwelijke arbeidsmigranten uit Turkije door de generaties heen. sağ interviewde verschillende vrouwen voor dit werk: een voormalig textielarbeidster vertelt over het werken op verschillende locaties in Amsterdam, waaronder de NDSM eind jaren 80, begin jaren 90; haar dochter haalt herinneringen op aan het werkende leven van haar moeder; een organisator/vertaler vertelt over het mede-eigenaarschap van een textielatelier op NDSM eind jaren 80. Naast de interviews bevat de film fragmenten uit archieven als Instituut voor Beeld en Geluid en een spoken word audio piece dat uit de interviews is opgebouwd. ‘An-sisters [NDSM]’ traceert de materialiteit, precariteit en onzichtbaarheid van vrouwelijke arbeidsmigranten door de generaties heen.

De gehele installatie zoals die te zien was tijdens de tentoonstelling NDSM Light is niet meer te zien op de werf, maar de film kun je hieronder bekijken.

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.