Allemans vlooienmarkt: de IJ-Hallen
Het is deze week de Nationale week van tweedehands textiel (20 t/m 27 april). Dit kon ik niet aan me voorbij laten gaan zonder mijn (en vast van vele anderen) favoriete stek voor tweedehands spullen, maar vooral kleding in het zonnetje te zetten: de IJ-Hallen. Niet alleen is het de grootste georganiseerde vlooienmarkt van Europa, het is ook een plek om inspiratie op te doen en te genieten van de unieke sfeer. De IJ-hallen zijn deel van de identiteit van de NDSM-werf, een goede reden om in deze corona-tijden terug en vooruit te blikken tijdens deze bijzondere week.
Ik weet het nog als de dag van gisteren, de eerste keer dat ik voet aan land zette in Amsterdam-Noord. Met een vriendin reisde ik vanuit de Betuwe twee uur naar het noorden om de IJ-Hallen te bezoeken. Voor twee meiden uit een boerendorp was het een ervaring die ongelooflijk veel indruk maakte. Het was ook het moment waarop ik verliefd werd op Amsterdam, een greep waaruit ik nooit meer echt ben ontsnapt. Naast de imposante opbouw van de markt op het NDSM-terrein buiten en binnen in de loods, heerste er ook een typische “IJ-hallen sfeer”: verwelkomend, warm en nieuwsgierig. Iets wat je nergens anders op die manier meemaakt en bijna niet in woorden is te omvatten. Na die eerste keer was de maandelijkse reis naar Amsterdam-Noord vaste prik geworden. Weekend na weekend struinde ik langs de kraampjes terwijl ik er telkens weer achter kwam dat ik inderdaad best een nieuwe trui, broek of paar schoenen kon gebruiken.
Ik ben niet de enige die met een bepaald gevoel van nostalgie terugkijkt op lange middagen langs de kraampjes. Als je je waagt op de reviewpagina van de IJ-Hallen word je overspoeld door unieke verhalen van bezoekers, uit Amsterdam en daarbuiten. Over hoe zij hun nieuwe pronkstuk vonden voor in de woonkamer of hun nieuwe massief houten eettafel waar ze al zo lang naar op zoek waren. Naast een plek om nieuwe aanwinsten te kopen of verkopen zijn de IJ-Hallen ook een ontmoetingsplek. Er gaat niets boven met een patatje op de Y-helling plaatsnemen, naast je staat een tas gevuld met nieuwe aanwinsten terwijl je een praatje maakt met een medebezoeker die ook neer is gestreken.
Het is heel leuk om die bijzondere verhalen van mensen op te speuren tijdens de IJ-Hallen
Ongetwijfeld zijn er menige connecties, vriendschappen en hoogstwaarschijnlijk ook liefdes, ontstaan op de heilige grond van de IJ-Hallen. Als bezoeker krijg je ook een fascinerend kijkje in het leven van verkopers op de IJ-Hallen, die door het uitstallen van hun inboedel of kledingkast een tipje van de sluier geven over hun stijl en wat ze ooit mooi vonden maar nu toch hebben besloten afscheid van te nemen. Al afdingend om een fijngebreide trui kom je erachter hoe veel je gemeen hebt met de verkoper aan de andere kant van de kraam.
Naast dat de IJ-hallen een enorme emotionele waarde hebben, is het kopen van tweedehands textiel en andere spullen ook goed voor de wereld. De textielindustrie is namelijk een enorme vervuiler en verantwoordelijk voor 10% van de totale globale CO2 uitstoot. Even voor de duidelijkheid, dit is meer dan alle internationale vluchten en alle commerciële transport over zee, samen. Het produceren en verwerken van kleding, schoeisel en huishoudtextiel zorgen ook voor waterverontreiniging en landfills: stortplaatsen van afval in de grond wat vervolgens wegzakt in de bodem. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de mensenrechten schending van sommige kledingbedrijven in ontwikkelingslanden. Kortom: wat meer tweedehands kopen kan een enorme impact hebben op de wereld en met een plek als de IJ-Hallen kan het ook een fantastische indruk maken op jezelf.
Als bezoeker krijg je ook een fascinerend kijkje in het leven van verkopers op de IJ-Hallen
Helaas konden we afgelopen jaar niet zo vaak genieten van de kraampjes en moest het allemaal in veel kleinere vorm.. Dit had alles te maken met de situatie rondom corona en de maatregelen die getroffen zijn om de oplopende besmettingen tegen te gaan. “Ik hoop dat we snel weer veilig open kunnen” zegt Nichon Glerum, al 6 jaar de fotografe van de IJ-Hallen, als ik haar vraag naar haar gevoel bij de markt in een telefoongesprek. “Het is echt een te gek evenement. Elke keer liggen de verhalen er voor het oprapen, samen met de fotogenieke loods en NDSM-terrein zorgt dat echt voor een unieke sfeer. Het is heel leuk om die bijzondere verhalen van mensen op te speuren, en de redenen waarom ze dingen kopen of verkopen. Het is echt heel gezellig winkeltje spelen.” Het enthousiasme van Nichon is over de telefoon te voelen. Als ik haar vraag naar de toekomst slaakt ze een zucht. “Ik mis de IJ-Hallen ontzettend,” vertelt ze, “zodra er groen licht komt vanuit de overheid willen we weer vol gas gaan. We hebben ontzettend veel leuke plannen liggen, om de markt nog specialer te maken.”
Niets missen van de IJ-Hallen en de potentiële eerstvolgende markt als we weer mogen? Bekijk hier de website of klik hieronder om via social media op de hoogte te blijven: