Stichting NDSM-werf presenteert: Dazzle Trip van Yamuna Forzani

Stichting NDSM-werf programmeert en beheert de voormalige scheepswerf en toont deze zomer ‘Dazzle Trip’. Deze serie nieuwe beelden vieren de genderdiversiteit in de publieke ruimte en geeft een inkijkje in het universum van kunstenaar, ontwerper en queer-activist Yamuna Forzani. Te zien 22 juni t/m 20 augustus op NDSM en op de pont die tussen het Centraal Station en NDSM vaart. 

DAZZLE TRIP
Dazzle Trip bestaat uit werken op drie NDSM Billboards, een met prints beplakte GVB pont in samenwerking met het Amsterdam Ferry Festival, een inflatable (met dank aan Blow Up Art Den Haag), en een videowerk. De Dazzle Pont is geïnspireerd op de Dazzle Ships die in de Eerste Wereldoorlog werden gebruikt. Met de bedoeling om abstracte patronen in contrasterende kleuren te gebruiken die het voor de vijand moeilijker maakten de snelheid, afstand en richting van het doel in te schatten. Ook verwijst de term Dazzle naar de oogverblindende patronen die Yamuna altijd in haar werk gebruikt. Geïnspireerd door uitdagende prints en graffiti invloeden maakt ze voor NDSM eigentijdse collages en grafische patronen met tags. Wie inzoomt ziet verwijzingen naar popcultuur (symbolen en emoji’s), maar ook een activistische houding, denk aan uitspraken als ’trans rights are human rights’’, een statement dat volgens haar gaat over trots. Het videowerk dat zij op NDSM toont bestaat uit verschillende ballroom optredens met extravagante outfits van Forzani’s hand. Met Dazzle Trip wil Forzani het bewustzijn vergroten en de veelheid aan rollen en identiteiten vieren die iedereen belichaamt binnen sociale structuren.

Als multidisciplinair kunstenaar word ik door veel dingen geïnspireerd: de kracht van kleur, gemeenschap, en het transformerende potentieel van breien zijn mijn belangrijkste drijfveren. Als lid van de LGBTQ+ gemeenschap zie ik mijn hele kunstpraktijk als een liefdesbrief aan mijn gemeenschap en aan iedereen die zich kan vinden in deze utopische ideologieën – Yamuna Forzani

YAMUNA FORZANI VIERT DE LGBTQIA+ CULTUUR MET HAAR MULTIDISCIPLINAIRE PRAKTIJK
Met een eclectische mix van mode, fotografie, performance, installatie en design, verkent ze identiteit, het lichaam en vrouwelijkheid, verweven met een psychedelisch geïnspireerde visuele taal. Ze werd onder andere bekend door haar jaarlijkse Utopia Ball x Fashion Show In 2022 won ze de Dutch Design Awards voor de art direction hiervan. Forzani deelt verhalen over diversiteit, acceptatie en de normalisering van alle lichamen. Vooral in de openbare ruimte en op de pont, kenmerkend voor NDSM en zichtbaar vanaf het hele IJ, wordt dit voor veel mensen in Amsterdam zichtbaar.

OPENING 22 JUNI 2023 OP NDSM
Forzani organiseert ook evenementen waar mensen die op veel andere plekken worden buiten- gesloten zich thuis voelen en hun artistieke talent kunnen delen. Op 22 juni opent ‘Dazzle Trip’ met een door Forzani gecureerd programma, waarbij ze opkomende performers in de schijnwerpers zet tijdens een zomerse Blockparty. Kom jij ook? Laat het ons weten via de knop hieronder.

Yamuna Forzani
www.rademakersgallery.com
www.instagram.com/yamunaforzani

RSVP Opening Dazzle Trip

OVER STICHTING NDSM-WERF
Stichting NDSM-werf ambieert een cultureel rauw stadsplein voor NDSM met een zo publiek mogelijk karakter waarbij naast creatief experiment meerstemmigheid centraal staat. Elk jaar ontwikkelt en presenteert de stichting site-specifieke installaties en statements van en met kunstenaars, ontwerpers en architecten. Met haar culturele programmering stelt de stichting de vraag wat openbare ruimte betekent, wie en wat gezien wordt en besproken in de openbare ruimte, en hoe het een openbare en culturele ruimte kan blijven die niet exclusief is, en omarmd wordt door iedereen. 

OVER AMSTERDAM FERRY FESTIVAL
Op verschillende momenten in het jaar worden onder de naam ‘Amsterdam Ferry Festival’ de ponten van Amsterdam overgenomen door beeldende kunst, verhalen, fotografie en performance art.
De stichting organiseert meerdere events per jaar, gericht op kunst en cultuur in de publieke ruimte, gepresenteerd op de veerponten van de stad Amsterdam. Meer informatie amsterdamferryfestival.nl

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.