Stichting NDSM-werf presenteert: Daniele Frazier op NDSM

Stichting NDSM-werf presenteert 6 meter hoge ‘skydancers’ van de Amerikaanse Daniele Frazier op NDSM van 19 mei t/m 23 juni.

De skydancer, een door de wind bewegend figuur, maakt gebruik van hetzelfde medium dat vooral door autohandelaren, winkelcentra of meubelboulevards als reclame-uiting wordt ingezet. Meer recent doken de skydancers op in mêmes. Online fungeren ze met hun extatische bewegingen als leeg canvas waarop uiteenlopende emoties via tekst gestapeld kunnen worden

Daniele Frazier maakt een  nieuwe installatie van 9 skydancers speciaal voor NDSM. Onder de titel ‘A Vital Mess’ werkt de kunstenaar met dezelfde vrolijk gekleurde opblaasbare reclame objecten. Maar ze ontkent de commerciële boodschap door verwarrende en tegenstrijdige boodschappen op de zelf ontworpen figuren te zetten. Beladen, positieve en negatieve woorden als ETERNITY en NOTHING of ALL THE WAY en GONE TOO FAR wisselen elkaar af. Afhankelijk van waar je staat, of hoe de wind zich gedraagt, zie je bepaalde woorden die al dan niet associaties met elkaar aangaan. Een ander voorbeeld is PLEASURE, THRILLS en RAPTURE met op de achterkant AGONY, PAIN en TORTURE. 

Ook presenteert Daniele Frazier haar eerder gemaakte werk ‘It Takes Two’, skytubes in de vorm van een hamer en spijker die continu de spijker op de kop ‘misslaat’. De kunstenaar toonde dit werk eerder in het Socrates Sculpture Park in New York. Dit werk kan je zien als directe reflectie op alle bouwperikelen rondom NDSM, maar verwijst ook naar de ambachten die nu door veel makers op NDSM uitgevoerd worden en daarnaast maakt het ook een referentie naar de scheepswerfindustrie, de geschiedenis van het terrein.

Met de culturele programmering stelt Stichting NDSM-werf de vraag wat openbare ruimte betekent, wie en wat gezien wordt en besproken in de openbare ruimte, en hoe het een openbare en culturele ruimte kan blijven die niet exclusief is, en omarmd wordt door iedereen. Daniele Frazier gebruikt haar wrange humor op een ogenschijnlijk eenduidig en meestal commercieel gebruikt medium als de skydancers. Daniele Frazier’s werk gaat altijd in op de politiek die eigenlijk inherent is aan alle kunst die buiten de museummuren wordt getoond. De 9 skydancers zijn vanaf 19 mei t/m 25 juni te zien buiten op NDSM (bij de pontaanlanding) van woensdag t/m zondag: 12.00 – 18.00. 

Daniele Frazier (USA, woont en werkt in Brooklyn, NY), meer info via onderstaande knop.

WEBSITE DANIELE FRAZIER

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.