DRIE PROJECTEN GESELECTEERD VOOR EERSTE NDSM OPEN CALL

Dit jaar werd voor het eerst de NDSM Open Call uitgeschreven, een nieuw initiatief van Stichting NDSM-werf in samenwerking met NDSM Loods (Stichting Kinetisch Noord). Creatieven van de NDSM-gemeenschap werden uitgenodigd om projectvoorstellen in te dienen voor artistieke projecten die zij graag op de NDSM gerealiseerd zien worden. In totaal hebben 25 kunstenaars een voorstel ingediend: projecten liepen uiteen van sculpturen en kunstinstallaties, tot theatervoorstellingen, muziekinstrumenten en zelfs een voorstel voor ecologische toiletten.

Alle projectvoorstellen zijn nauwkeurig bestudeerd door de speciaal ingestelde programmaraad van de NDSM Open Call en deze heeft drie ambitieuze projecten geselecteerd die een financiële bijdrage ontvangen en ontwikkeld worden op de werf.De geselecteerde projecten zijn: een animatiefilm getiteld De Vogels van beeldend kunstenaar Hélène Min; een straattheaterfestival georganiseerd door theatermaker Pieter Post; en een interactieve zangvogel die uitvinder en ontwerper Eibert Draisma zal ontwikkelen. Tijdens NDSM Open op zaterdag 13 oktober geven Pieter Post en Eibert Draisma een eerste aanzet voor hun te realiseren projecten. Hélène Min presenteert dat weekend een tentoonstelling in haar studio waar De Vogels in zijn geheel te zien zal zijn.

GESELECTEERDE PROJECTEN

De Vogels van Hélène Min

Beeldend kunstenaar Hélène Min werkt al vijfentwintig jaar vanuit haar van vloer tot plafond spierwit geschilderde studio onder de X-helling. Ze maakt frêle sculpturen uit vissenhuid en staaldraad. Deze kunstwerken komen direct voort uit de omgeving waar ze gemaakt zijn: de lichtinval op de muren en pilaren van haar werkruimte, de bewegingen van vogels over de lege betonnen vlakte en de appels die rondom haar studio van de bomen vallen en tot humus verteren.

Met ondersteuning vanuit de NDSM Open Call maakt Min nu een animatiefilm waarin haar sculpturen tot leven komen, die gedurende het weekend van NDSM Open in haar studio getoond zal worden. Hierin werkt ze samen met haar directe buurman Cees Hin. De programmaraad waardeert de praktijk van Min en de wijze waarop deze op de NDSM verworteld. De Vogels is uiteindelijk een meeslepende saga over vrijheid, die op metaforische wijze het verhaal van de NDSM verteld.

De Hollandse Nachtegaal van Eibert Draisma

De uitvinder en ontwerper Eibert Draisma is uitzonderlijk inventief en vindingrijk. Zijn werk wordt gedreven door een onophoudelijke fascinatie in hoe dingen werken en het waarom daarachter. Voeg daaraan toe de romantische fantasie dat die dingen tot leven komen en eigen wil krijgen, en je hebt het artistieke oeuvre van Draisma: bestaande uit pratende koffiezetapparaten, zelf-openende schatkisten, robots in alle soorten en maten, en een gestaag groeiende familie Battery Eaters.

In het kader van de NDSM Open Call kan Draisma een langgekoesterde droom in vervulling laten gaan: de ontwikkeling van een interactieve zangvogelautomaat. De zangvogelautomaat wordt vormgegeven naar het innovatieve ontwerp van ene opwindbare zangautomaat van Pierre Jaquet-Droz uit 1752. Maar met een zeer innovatief verschil. Deze zangvogelautomaat zingt namelijk wat het publiek wil horen. Via bluetooth of Spotify kan de bezoeker van de NDSM zelf bepalen wat welk liedje de Hollandse Nachtegaal voor hen zingt. De programmaraad is onder indruk van de sterke combinatie tussen artistieke en technische vooruitstrevendheid en denkt dat het werk een prikkelende nieuwe attractie is voor bezoekers van de NDSM. Draisma zal tijdens NDSM Open het publiek vertellen hoe de zangvogelautomaat gemaakt zal worden. Het uiteindelijk werk zal naar alle waarschijnlijkheid begin 2020 gerealiseerd worden.

Het Straattheaterfestival van Pieter Post

Straattheater lijkt een uitstervende kunstvorm. Waar vroeger in de Amsterdamse binnenstad, op het Spui en het Leidseplein volop straattheater te ontdekken viel, zijn dit soort verrassende acts tegenwoordig nog nauwelijks acts te vinden. Pieter Post wil daar verandering in brengen, en wel met de inauguratie van een jaarlijks terugkerend straattheaterfestival op de NDSM. Dit theaterfestival is uniek in zijn opzet. Post zal bij de organisatie ervan nauw samen werken met verschillende theater-, mime- en circusscholen uit heel Nederland. “Onder jonge theatermakers is veel interesse voor het spontane gehalte van straattheater. Dat zie je bijvoorbeeld ook op grote festivals als Oerol, de Parade en Festival Boulevard. Er zijn echter maar weinig plekken waar theaterstudenten kunnen leren hoe ze op straat met hun publiek moeten omgaan. Dit festival biedt juist daar een podium voor.” De programmaraad ziet een jaarlijks terugkerend theaterfestival als een aanwinst voor de werf.

OVER DE NDSM OPEN CALL

De NDSM-werf is een plek voor kunst, cultuur en creatieve vindingrijkheid. Niet in de laatste plaats is dat te danken aan de zeer diverse en actieve gemeenschap van circa 400 creatieven die hun studio hebben in de NDSM loods, onder één van de hellingen, bij Treehouse of elders op het NDSM-terrein. De NDSM Open Call heeft als doel om deze groep creatieven uit te dagen om hun visie op het gebied te geven, vertaald in artistieke projectvoorstellen. De NDSM dankt haar creatieve identiteit immers deels aan de aanwezigheid van haar creatieve gemeenschap.

PROGRAMMARAAD

Voor de selectie van de projecten is een programmaraad in het leven geroepen, bestaande uit programmakers en kunstenaars die tevens allen werkzaam zijn op de NDSM-werf. Dit jaar bestond de raad uit Tanja Karreman (directeur Nieuw Dakota), Simone Hoogendijk (artistiek leider Over Het IJ festival), Sarah Payton (beeldend kunstenaar en initiatiefnemer NDSM Open), Peter Ernst Coolen (directeur Street Art Today), Kim Ragetli (operations manager Stichting Kinetisch Noord) en Rieke Vos (curator Stichting NDSM-werf).

De programmaraad was blij verrast door de diversiteit en ambities van de ingediende voorstellen. Niet alleen heeft de Open Call drie prachtige projecten opgeleverd die in de komende maanden tot realisatie worden gebracht, het initiatief is een goede graadmeter gebleken van de creatieve output van de NDSM. In maart 2019 zal er opnieuw een NDSM Open Call worden uitgeschreven.

meer informatie

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.