Proeftuin geopend op NDSM-werf, maar echt programmeren mag nog steeds niet

Op zondag trad Stadsdichter Gershwin Bonevacia voor een nagenoeg lege NDSM-werf op. Dit kwam niet door slechte promotie vanuit Stichting NDSM-werf, de beheerder van de voormalige scheepswerf in Amsterdam-Noord, maar door de beperkte mogelijkheden binnen de huidige noodverordening in Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland. In tegenstelling tot de horeca, culturele instellingen met een dak en inmiddels ook openluchttheaters, mag er nog niet worden opgeroepen tot culturele activiteiten in de openbare ruimte. Zelfs niet nu de stichting de Zomerwerf geopend heeft: een veilige proeftuin met zeeën van ruimte, waarbij de anderhalve meter afstand gemakkelijk kan worden gewaarborgd.

Dat deze maatregelen in het geval van de NDSM-werf wringen, wordt ook beaamt door de zogenaamde Anderhalvemetertafel van Stadsdeel Noord. Deze commissie buigt zich wekelijks over aanvragen voor activiteiten en toetst deze aan de regels binnen de noodverordening. Stichting NDSM-werf heeft al diverse goed uitgewerkte ideeën zien sneuvelen. De terugkoppeling was dan dat de plannen inhoudelijk niet worden afgekeurd, maar simpelweg dat ze vallen onder de evenementenvergunningen en juist die worden niet afgegeven tot in elk geval september van dit jaar.

Druk op de parken kan verlicht worden

Stichting NDSM-werf, die verantwoordelijk is voor het veilig, schoon en heel houden van het 10 hectare grote terrein in Amsterdam-Noord, maar ook voor de culturele programmering ervan, heeft de afgelopen maanden hard gewerkt om de beschikbare ruimte relevant in te richten voor de stad. Door het toeslaan van corona zag de organisatie alle evenementen wegvallen en daarmee ruim de helft van haar inkomsten. Door de intelligente lockdown      werd duidelijk dat de stichting een meerwaarde kon bieden voor de stad en haar inwoners: vrije ruimte. Nu Amsterdammers weer naar buiten mogen, is de behoefte aan buitenruimte groot, zeker nu de druk op de parken toeneemt. In korte tijd heeft de stichting daarom met ruimtelijk ontwerpbureau Overtreders W een grid ontworpen voor een gedeelte van de werf, waardoor de anderhalve meter afstand gemakkelijk te bewaren is en wat nieuwe functies toevoegt aan het terrein. Denk aan moestuinbakken voor Amsterdammers zonder tuin of buitenruimte, gelegenheid om te sporten of te picknicken aan het IJ.

 

Ook aan kunst en cultuur in de publieke ruimte, belangrijke pijlers van de stichting, is gedacht in het ontwerp. Desondanks is dit nog steeds onmogelijk vanwege de noodverordening. Een optreden in de openbare ruimte wordt aangemerkt als evenement. “Het is begrijpelijk dat evenementen aan banden zijn gelegd, maar het is absurd dat alles over één kam wordt geschoren”, zegt Tim Vermeulen, directeur van Stichting NDSM-werf, “Op een terras kunnen mensen onbeperkt samenkomen, mits voldoende afstand wordt bewaard, en vinden inmiddels ook activiteiten plaats. Op het NDSM-terrein kunnen we mensen op wel 5 meter afstand van elkaar neerzetten en toch zijn onze handen gebonden. Dit vraagt om maatwerk binnen de noodverordening.”

Afgelopen week werd duidelijk dat openluchttheaters zoals het Bostheater in het Amsterdamse Bos – wat weliswaar onder Gemeente Amstelveen valt – nu op dezelfde manier worden beoordeeld als horeca. Ook andere evenementenlocaties in de stad kunnen onder het mom van hun horecavergunning terrassen voor honderden bezoekers openen. De NDSM-werf dreigt met haar evenementenprofiel tussen wal en schip te vallen. En dat is doodzonde, vindt men. “Er zijn hier tal van kunstenaars, theatermakers en andere creatieven die staan te popelen om hier activiteiten te ontplooien, zoals straattheater, een drive-in podium voor film, theater en kunst of kleine optredens op de Y-helling.”, vertelt Vermeulen, “we hebben al onze partners voor nu nog allemaal ‘nee’ moeten verkopen.” Hoe lang deze situatie nog blijft voortduren is onduidelijk. Evenementen zijn landelijk verboden tot 1 september, en dat is ook zo vastgelegd in de noodverordening van de veiligheidsregio.

Meer info over de Zomerwerf

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.