Werftuin

De versoepelingen van de coronamaatregelen zorgen ervoor dat we weer meer van de buitenruimte kunnen genieten. Doordat veel Amsterdammers geen toegang hebben tot een eigen tuin of balkon, zijn de parken en speeltuinen op zomerse dagen al snel (te) druk en voelt niet iedereen zich er veilig. En dat is jammer want een veilige buitenruimte blijkt voor mensen een zegen in deze moeilijke tijden. Daarnaast is het fijn even aan je eigen huis/tuin te kunnen ontsnappen en uit te waaien voor wat broodnodige frisse lucht en simpelweg een ander uitzicht.

De grootte van het NDSM-terrein zorgt ervoor dat we op een veilige manier een mooie pop-up tuin kunnen creëren waarbij iedereen gemakkelijk 1,5 meter afstand van elkaar kan houden. Vanaf juni tot eind november kun je moestuinbakken adopteren en zo genieten van de ruimte op de NDSM-werf terwijl je bloemen of groenten verbouwt en een gesprekje aanknoopt met de buurman/vrouw. Samen, maar toch op veilige afstand van elkaar. Ervaring met tuinieren is niet nodig, iedereen die enthousiast is kan meedoen!

Hoe werkt het?

  • Je kunt als individu, stel of familie ervoor kiezen om twee, drie of vier tuinbakken van 1 m2 te adopteren 
  • De pop-up moestuinbakken zijn deze zomer gratis te gebruiken van 1 juni tot eind november
  • De bakken zijn voorzien van potgrond, daarnaast krijg je van ons wat eerste zaaigoed om te planten 
  • De bakken zijn geschikt voor bloemen, planten en groenten
  • Je kan zelf kiezen wanneer je de moestuinbakken komt verzorgen, als ze maar goed onderhouden blijven
  • Er is watertoevoer aanwezig zodat je zelf je moestuinbak water kunt geven 
  • Als het mogelijk is worden er ook (hopelijk gratis) workshops georganiseerd voor beginners 

Wat moet je zelf nog meenemen? 

  • Zaad, stekjes en planten voor specifieke bloemen of groenten die je wilt planten
  • Een gieter of emmer om water mee te halen
  • Eventueel gereedschap dat je nodig hebt (schep, schoffel, etc.), hoewel we proberen een basishoeveelheid aanwezig te hebben voor algemeen gebruik

Er zijn al veel enthousiastelingen die een bak hebben geadopteerd waar wij ontzettend blij mee zijn! Dit betekent wel dat wij de hoeveelheid geadopteerde bakken moeten inventariseren en je niet direct aan de slag kan gaan in jouw nieuwe tuintje. Schrijf je vooral in voor de wachtlijst en dan komen we bij je terug zodra wij voor jou een bak hebben gereserveerd!

Meld je aan

Partners

Vanaf juni 2020 betrekt Buurtsuper De Onkruidenier de NDSM-werf als nieuw testgebied.
Verschillende planten die een bijzonder verhaal vertellen over de haven, het brakke water en onze relatie met voedsel, vinden een onderkomen in de collectieve stadstuin. De planten zijn onderdeel van een materiaalonderzoek, waarmee nagedacht wordt over een vernattend en verziltend landschap in de toekomst van Amsterdam Noord.

Website van De Onkruidenier

Op hele NDSM-werf geldt ons Covid-19 Protocol, hierin volgen wij de richtlijnen van de Gemeente en het RIVM.

Covid-19 Protocol

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.