Pontverbindingen naar NDSM krijgen nieuwe benamingen

Per 3 januari 2021 krijgen alle verbindingen van de veerpont op het IJ een nieuwe benaming. Dit geldt dus ook voor alle pontjes die van en naar de NDSM-werf varen. De originele titels zullen nog wel zichtbaar blijven, maar de voornaamste aanduidingen worden per pont versimpeld: met een kleur en een F-nummer. Zo heeft de GVB onlangs aangekondigd. Zie ook onderstaande afbeelding.

De motivatie achter deze wijziging is een onderzoek van de GVB waaruit blijkt dat voor veel mensen de pontverbindingen moeilijk te herkennen zijn, en met name voor buitenlandse toeristen moeilijk uit te spreken. “Het is hetzelfde systeem als bij de metro. Daar wordt ook gewerkt met de ‘M’ van metro, dan een lijnnummer en een kleur. Het is kort, maar krachtig én makkelijk uit te leggen aan iedereen,” aldus way-finding expert Marieke Stakenburg in het Parool.

Zo wordt bijvoorbeeld de Houthavenveer (die vaart tussen de Pontsteiger en de NDSM-werf) vanaf nu kenbaar gemaakt als de oranje F7-pont. De andere pont die bij NDSM aanmeert, die vanaf Centraal Station, is vanaf nu te herkennen als de F4-pont met kleur paars. Ten slotte gaat er ’s nachts ook nog een pont in een driehoek langs respectievelijk de Pontsteiger, Centraal Station en NDSM; de zwarte F5 lijn.

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.