Plan voor kabelbaan over het IJ krijgt vorm

In opdracht van de Stichting IJbaan heeft UNStudio een ontwerp gemaakt voor een kabelbaan die aan de westzijde van Amsterdam het IJ oversteekt. Deze zogeheten IJbaan is een burgerinitiatief van Amsterdammers Bas Dekker en Willem Wessels, gesteund door de gemeente Amsterdam, om middels crowdfunding een nieuwe verbinding over het IJ te realiseren. De IJbaan moet voor het 750-jarig jubileum van Amsterdam in 2025 gerealiseerd zijn.

De kabelbaan moet een schone en snelle openbaarvervoersverbinding vormen tussen de nieuwe woongebieden in Amsterdam-West en in Amsterdam-Noord. Het ontwerp bestaat uit drie ranke pylonen en twee stations: NDSM Marina op de noordoever en Minervahaven op de zuidoever. De kabelbaan is zo ontworpen dat het traject in de toekomst naar believen uitgebreid kan worden met een derde station en/of extra verbindingen naar de Hemknoop, treinstation Sloterdijk en het Westergasfabriekterrein.

In 4,6 minuten
De kabelbaan moet in eerste instantie een lengte van anderhalve kilometer overspannen. De reistijd van de ene naar de andere kant bedraagt dan 4,6 minuten; de gemiddelde snelheid is 21,6 km/u. De passagierscabines moeten een capaciteit van 32 tot 37 passagiers krijgen. Ook zijn er fietscabines met plek voor vier tot zes fietsen voorzien.

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.