Open Call: ontwerp jij het nieuwe straatbasketbal court op NDSM?

Stel je mag een urban, kleurrijke publieke ruimte vormgeven met als middelpunt een straatbasketbalveld, hoe ziet deze eruit? Samen met 3X3 Unites roept Stichting NDSM-werf ontwerpers, architecten, grafisch vormgevers en andere creatieven op om hun ideeën te delen.

3×3 Unites zet zich in voor empowerment van jongeren door middel van straatbasketbal. In 2020 realiseerden we samen met hen een 3X3 Legacy Court op NDSM dat volop gebruikt werd door jong en oud, buurtbewoners, kunstenaars en voorbijgangers. Na anderhalf jaar intensief gebruik is het tijd voor een nieuw ontwerp! Niet alleen van het veld zelf, maar ook van de publieke ruimte daaromheen. Het huidige veld is ontworpen en geschilderd door Opperclaes.

Het plan is om de plek waar het veld lag te transformeren tot een toffe, multifunctionele verblijfsruimte. Is het basketbalveld bijvoorbeeld ook een wisselend canvas voor kunst? Heeft het een uitkijkpunt over de werf? Is het ook een skateramp waar je een 360 flip kunt maken? Of kan het veld tegelijkertijd een festivalstage zijn? Kunnen toeschouwers straks vanaf een groene tribune hun teams aanmoedigen? Alle ideeën zijn welkom, mits weerbestendig en uitvoerbaar.

 

OPDRACHT

We zoeken ontwerpers, architecten, grafisch vormgevers en andere creatieven met interesse voor urban sports en evenementen die een spannend ontwerp kunnen maken dat past bij het rauwe, grootstedelijke karakter van het terrein. Je kunt je alleen, maar ook als duo, collectief of studio aanmelden. Een creatieve opleiding of jarenlange ervaring is geen vereiste; een eigen visie en stijl wel. Met deze oproep willen we een brede groep creatieven de kans bieden een groot statement te maken in de publieke ruimte van Amsterdam-Noord.

Meedoen? Schrijf een korte introductie (max 400 woorden) waarin je deelt waarom deze opdracht iets voor jou is. Stuur ook iets mee waar we creatief werk kunnen zien (website, portfolio of Instagram). Uit alle aanmeldingen selecteert Stichting NDSM-werf drie kandidaten die tegen een vergoeding een schetsvoorstel mogen maken. Als je hierbij hoort, ontvang je later meer informatie over de design briefing. We streven ernaar het project najaar 2022 of voorjaar 2023 te realiseren op het buitenterrein van de NDSM-werf.

Voorstel indienen

Wil jij je voorstel indienen? Stuur dan jouw portfolio, motivatie en CV in 1 pdf [voornaam_achternaam] vóór 25 maart in via onderstaande knop.

Achtergrond

De NDSM-werf is van een industriële scheepswerf de afgelopen jaren veranderd in een plek voor cultuur, horeca en creatieve industrie. Het fotogenieke, uitgestrekte terrein dient als buitenruimte voor veel (nieuwe) bewoners, huisvest verschillende culturele broedplaatsen en expositieruimtes, is een populaire locatie voor festivals en events en ook toeristen weten de werf steeds vaker te vinden. De gemeente wil komende jaren meer ruimte voor sport en groen toevoegen op de werf. Stichting NDSM-werf richt zich op het uitbreiden van de eigen cultuurprogrammering en de vermenging  van urban sports en groen op het terrein.

JA, IK WIL EEN VOORSTEL INDIENEN!

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.