Onderzoek crowdmonitoring op NDSM

Vanaf december lanceert Stichting NDSM-werf in samenwerking met Tapp en Life-Electronic een pilot onderzoek naar bezoekersaantallen op de NDSM-werf.

Hoe veel wordt de publieke ruimte van de NDSM-werf eigenlijk gebruikt? Stichting NDSM-werf is de samenwerking aangegaan met de stadsplanners van Tapp op het Marineterrein in Amsterdam om deze vraag te beantwoorden voor een specifiek deel van de NDSM-werf namelijk: de Y-helling. Met behulp van sensoren die door middel van een speciaal ontwikkeld algoritme volledig anoniem meten hoeveel mensen een bepaalde plek bezoeken, tellen we hoeveel mensen dit specifieke gebied op de werf betreden en verlaten. Het is eigenlijk net alsof iemand met pen en papier zit te turven hoeveel personen er dagelijks passeren; dit noemen we ‘crowd monitoring’. Er worden in dit process geen video beelden opgeslagen, bezoekers komen dus niet in beeld, worden niet gefilmd maar wel geteld!

Op deze manier kunnen wij op een duurzame manier het gebied beheren en onze diensten verbeteren zodat bezoekers volop kunnen genieten van de NDSM-werf. De data die worden verzameld over hoeveel mensen de Y-helling bezoeken is volledig openbaar toegankelijk en worden in real-time geupdate. Hieronder zie je een samenvatting van de data over bezoekersaantallen op de Y-helling. 

Privacy

Met dit crowdmonitoring systeem worden geen enkele persoonsgegevens opgeslagen. We passen hierbij 3D sensoren toe waarbij de data direct worden geanonimiseerd. Dit wordt gedaan door middel van een algoritme dat is getraind om de vorm van mensen te herkennen op registraties zonder deze beelden op te slaan. Hierdoor kunnen de sensoren tellen hoeveel mensen er zijn binnen een bepaald gebied zonder deze te filmen en/of beelden te moeten opslaan. Hieronder zie je een visualisatie van hoe dit eruit ziet op de Johan Cruijff Boelevard in Amsterdam. Het systeem neemt de vorm van personen waar waarna er een telling wordt gemaakt van het aantal personen binnen het afgebakende gebied. Zoals hieronder te zien worden gezichten geannonimiseerd en worden er geen beelden opgeslagen.

Het ontwerp van het systeem is gebaseerd op de waardes en princiepes vastgelegd in het TADA manifesto over de verantwoorde digitale stad. Bij de ontwikkeling en implementatie van dit systeem is er gewerkt met de Responsible Sensor Toolkit die is opgesteld in samenwerking met de gemeente Amsterdam. Hierin hebben we de Responsible Sensing Toolkit Decision Canvas  ingevuld en houden we deze naarmate het onderzoek verloopt bij. De sensoren op de NDSM-werf zijn terug te vinden in het sensor register van Amsterdam, waar je ook alle andere actieve sensoren in de stad kunt terugvinden.

We snappen dat je wellicht vragen, opmerkingen, of feedback voor ons hebt over dit onderzoek. Je kunt ons bereiken via [email protected] of bel naar 020-4931070 om het gesprek aan te gaan of als je meer informatie wilt omtrent dit project.

Over Tapp

Tapp, gevestigd op het Marineterrein in Amsterdam, is een ontwerpcoöperatie bestaande uit wetenschappers, architecten en experts die zich inzetten voor het moderniseren van stedelijke gebieden en infrastructuur. Samen met partners als de gemeente Amsterdam, AMS instituut, Responsible Sensing Lab en Marineterrein Amsterdam ontwikkelen zij nieuwe technologieën en initiatieven om de stad slimmer en leefbaarder te maken voor nu en in de toekomst. Meer weten over Tapp en de projecten die zij verwezelijken in Asterdam? Klik dan op de knop hieronder.

Over Life-Electronic

Life-Electronic realiseert end-to-end innovatieprojecten van ontwerp tot productie. Ze werken samen met het MKB, bedrijven en overheden zoals de gemeente Amsterdam om nieuwe ideeën tot leven te brengen met (nieuwe) technologieën.

TAPP

     

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.