Nieuwe theaters openen in grote loods op NDSM-werf

Naomi van de Linden, de hoofdrolspeelster van The Color Purple

Bron: Parool 
door Patrick van den Hanenberg 7 december 2017

Met de musical The Color Purple opent volgend jaar in de grote loods op de NDSM-werf een nieuw (musical)theater met 500 stoelen.

Het verdwijnen van musicaltheater M-Lab, door het wegvallen van subsidies, liet enkele jaren geleden een gat vallen in het theateraanbod. Producent Maarten Voogel (OpusOne) wist dit in Amsterdam-Noord te compenseren door het openen van Het Zonnehuis voor kleine producties.

Nu doet hij er een schepje bovenop met een nieuw permanent (musical)theater met 500 stoelen in de grote loods op de NSDM-werf én een klein theater in dezelfde loods, dat de laboratoriumfunctie van M-Lab zal overnemen. Net als in M-Lab is in de twee nieuwe theaters een belangrijke rol weggelegd voor regisseur-schrijver Koen van Dijk.

Grootse opzet
Voogel: “De exploitatie van Het Zonnehuis werd lastig. Stadsherstel, eigenaar van het pand, was niet bereid de pittige huur te verlagen. De producties die we daar hebben gebracht, zoals Kiss of the Spider Woman met Alex Klaasen, waarmee we in 2015 zijn geopend, zijn een aanwinst gebleken, met tournees door het land.”

Het gaat over Amerika en Afrika, ontwikkelingshulp en dromen van een betere wereld.

Naomi van der Linden
“Maar voor de musical The Color Purple die we in april uitbrengen, redden we het niet met de 300 stoelen in Het Zonnehuis. We hebben de afgelopen jaren met verlies gedraaid.”

“In de NDSM-loods zijn de afgelopen jaren dancefeesten gehouden, maar er mogen maar tien van dat soort evenementen per jaar worden gehouden en dat is niet genoeg voor een gezonde exploitatie.”

“The Color Purple, met een all black cast, over de onderdrukking van de zwarte gemeenschap in het Zuiden van de VS, gaan we groots opzetten. Niet alleen vanwege de vorm van de Broadwaymusical, maar ook door de inhoud. Het onderwerp discriminatie en het verborgen racisme leeft enorm. Daarbij is een hoop onbegrip, omdat veel mensen niet snappen waar die gevoelens van onbehagen vandaan komen. Dan is zo’n voorstelling noodzakelijk om mensen te laten begrijpen hoe het ontstaan is.”

Scholieren
Voogel heeft een groot educatief programma aan de voorstelling gekoppeld, waardoor veel Amsterdamse scholieren komende lente naar het theater in Noord zullen gaan.

Een klein theater neemt de laboratoriumfunctie van M-Lab over
De hoofdrol in The Color Purple is voor Naomi van der Linden, die eerder de dochter van Nelson Mandela speelde in Amandla! Mandela. Ze is dolblij met de rol. “Deze musical behandelt niet alleen het grote thema ongelijkheid, maar gaat ook over hoop, geloof in God, in elkaar en de liefde. Niet alleen tussen man en vrouw, maar ook tussen vrouwen. Het gaat over Amerika en Afrika, ontwikkelingshulp en dromen van een betere wereld.”

“Voor mij persoonlijk gaat The Color Purple over vertrouwen in jezelf. In de voorstelling zegt Celie: ‘I may be poor, I may be black, I may be ugly, but I’m here.’ Dat is de kern: het besef dat je er mag zijn, wat anderen ook van je denken. Het maakt niet uit wat of wie je bent: man, vrouw, homo, hetero, wit of zwart. Ik ben er en mag er zijn. Ik stap niet opzij.”

Rauwe werf
“Ik vind het fantastisch op de rauwe NDSM-werf te spelen, een van de laatste vrijplaatsen in de stad die continu in beweging is, met kunstenaars, dancefestivals, markten én projectontwikkelaars. De voorstelling gaat ook over verandering: over persoonlijke groei en maatschappelijke ontwikkelingen. De vrouwen trekken letterlijk de broek aan. De veranderlijkheid van de NDSM-werf past heel goed bij The Color Purple.”

The Color Purple, NDSM-loods, 12/4-15/5

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.