Nieuw werk geïnspireerd door Van der Laan op de NDSM-werf

Eind vorig jaar begonnen grafisch ontwerpers Sue Doeksen en Jord Noorbeek aan een nieuwe jas voor de containerboog op de NDSM-werf. Doordat alle festivals het afgelopen jaar noodgedwongen niet door konden gaan, stond de boog – normaliter een ijkpunt op het terrein en een festivalsymbool – er enigszins desolaat bij. Stichting NDSM-werf besloot hier verandering in te brengen en nodigde eind vorig jaar illustrator Sue Doeksen – met een studio in de NDSM Loods – en Jord Noorbeek, grafisch ontwerper en Noorderling, uit een nieuw eigentijds ontwerp voor de boog te creëren.

Geïnspireerd door Van der Laan

De containerboog die normaal gesproken de festivalbezoekers op de werf welkom heet, doet dat nu voor èlke bezoeker van de NDSM. Geïnspireerd door de laatste woorden van Eberhard van der Laan, die al met zijn portret op de werf pronkt, is nu de tekst ‘Be kind’ op de boog te lezen. “Juist in deze noodgedwongen individualistische tijd is de boodschap van Van der Laan nog steeds relevant: ‘zorg goed voor onze stad en voor elkaar’. Nu misschien nog wel meer dan ooit ”, aldus Petra Heck, curator van Stichting NDSM-werf, de organisatie verantwoordelijk voor het beheer en culturele programmering van het terrein.

De tekst is zowel in vorm als kleur vermomd en onderdeel van een groter grafisch werk. “We hebben vanuit geometrische vormen nieuwe letters gemaakt, waardoor je de woorden misschien pas ziet op de foto als je weer thuis bent…”, aldus de ontwerpers. De achterkant lijkt een abstracte stralenkrans. De zijkanten geven de veelzijdigheid aan van de NDSM-werf: een uil die voor wijsheid en magie staat en een hofnar die het plezier en vermaak symboliseert. De makers zochten naar een rustig en abstract beeld dat contrasteert met alle graffiti op de werf, met een combinatie van tekst en beeld in kleuren die deels opgaan in de omgeving. De kunstenaars begonnen al in december vorig jaar met het beschilderen van de metershoge containerboog, maar konden door de vele regenval aan het begin van het jaar en het winterse weer in februari niet verder.

De laatste dagen is hard gewerkt om het werk af te ronden. Dat is goed nieuws nu met de lente in de lucht iedereen parken en publieke plekken als de NDSM-werf in trekt. Heck: “We zijn blij dat we het gemis aan levendigheid deze tijd enigszins kunnen ondervangen met artistieke interventies. Eerder tijdens de 25e editie van Amsterdam Dance Event met kunstenaars Boris Acket en Vladimir Grafov, nu door de grafische interventie op de containerboog door Sue Doeksen en Jord Noorbeek.’

Veranderend festivallandschap

De NDSM-werf kleurt normaal gesproken gedurende het hele jaar mee met alle festivals en evenementen die er plaatsvinden. Nu dat tijdelijk niet mogelijk is, geeft Stichting NDSM-werf, verantwoordelijk voor het beheren, cureren en programmeren van het terrein, kunstenaars de opdracht interventies te creëren zoals nu op de iconische containerboog op de Docklands tussen de NDSM Loods en het nieuwe street-art museum STRAAT.

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.