NDSM X: podcast over publieke ruimte, stedelijke ontwikkeling, kunst en cultuur
Stichting NDSM-werf bestaat dit jaar 10 jaar en wilde in het kader hiervan een aantal panelgesprekken organiseren. Hierin zouden stedelijke ontwikkeling, publieke ruimte en de rol van kunst en cultuur centraal staan. Helaas konden deze plannen door de coronamaatregelen geen doorgang vinden. Het programmateam van de Stichting heeft het concept aangepast en komt nu met de podcastserie ‘NDSM X’.
In deze reeks wil de Stichting stilstaan bij het feit dat zij 10 jaar geleden is opgericht om het 10 hectare grote terrein te beheren en programmeren en vooruitblikken op de toekomst van de NDSM-werf. Zo zijn verschillende gasten uitgenodigd om te praten over het belang van de NDSM-werf voor Amsterdam, de rol van kunst in de publieke ruimte, de stedelijke ontwikkeling waar de werf ook mee te maken heeft. Maar ook over de NDSM als festivallocatie, duurzaamheid en de mogelijke rol van de NDSM in het huidige tijdsgewricht, als een van de weinige grote vrije ruimtes van de stad.
MEER DAN EEN EVENEMENTENLOCATIE
De NDSM-werf heeft zich de afgelopen 10 jaar ontwikkeld van ‘het rafelrandje van de stad’ tot cultureel stadspark. De festivals die er plaatsvinden, waar NDSM het meest bekend van is bij het grote publiek, hebben mede het gezicht bepaald van de iconische voormalige scheepswerf. Maar juist ook de pionierende rol van kunstenaars en creatieven, zowel binnen de NDSM Loods als daarbuiten is ontzettend groot geweest. Inmiddels staat NDSM in alle toeristengidsen als dé plek voor straatkunst in Nederland en trekt de werf jaarlijks honderdduizenden mensen naar Noord.
STEDELIJKE ONTWIKKELING
Amsterdam blijft groeien en Noord wordt daarbij niet overgeslagen. Ook het westelijk gebied van de NDSM-werf wordt volop bebouwd. Dit beïnvloedt hoe het oostelijke deel van de werf, de zogenaamde culturele werf, zich ontwikkelt. Gemeente Amsterdam heeft aangegeven dat het oostelijke deel van NDSM-werf tot 2028 gevrijwaard is van woningbouw. Dat geeft de ruimte om tot die tijd te experimenteren op de werf met duurzaamheid en innovatie, publieke ruimte, kunstprojecten en op festivalgebied. Natuurlijk ontkomen we ook niet aan de actualiteit: de NDSM is de ideale proeftuin voor de anderhalvemeterstad. Hoe zou deze vorm kunnen krijgen?
In de podcastserie ‘NDSM X’ spreken verschillende leden van het programmateam met kunstenaars, architecten, evenementorganisatoren en bewoners vanuit de studio Erik’s House in de Y-helling op de NDSM-werf. Voor de eerste aflevering spraken curator Petra Heck en programmamaker Ewa Scheifes met Tim Vermeulen, directeur van Stichting NDSM-werf, over zijn visie op de werf voor de komende jaren.
De tweede aflevering is Marcel Pantera te gast; art director voor evenementen als Mysteryland, Sensation en de Edison popawards. De podcast is te beluisteren via Soundcloud, Spotify en iTunes.
Redactie & presentatie: Petra Heck & Ewa Scheifes
Eindredactie: Eric Seleky