NDSM-werf wordt vergroend door urine van bezoekers

Stichting NDSM-werf zet samen met SEMilla Sanitation in samenwerking met Nijhuis Saur Industries een circulair openbaar toiletgebouw neer, waarbij rioolwater wordt wordt gezuiverd met behulp van planten en ook dient als meststof voor jonge bomen. Deze pilot loopt van 29 november tot 6 maart 2022 en bij succes wordt het project verlengd en opgeschaald zodat festivals die komend jaar op het terrein plaatsvinden er ook gebruik van kunnen maken.

Naast het gebouw wordt een zogenaamd wetland of moeras aangelegd. Door gebruik te maken van planten, milieuvriendelijke micro-organismen, zonlicht en tijd kan het afvalwater biologisch worden behandeld en tegelijkertijd inzicht worden verkregen in hoe natuurlijke processen kunnen bijdragen aan een circulaire, stedelijke infrastructuur. Het aangelegde moeras  maakt deel uit van de afvalwaterzuivering van het zwarte water (rioolwater) en vormt de kern van het concept ‘Reiniging door de natuur’. Ook is het  ontworpen om bij te dragen aan de radicale vergroening van de NDSM-werf, terwijl het bezoekers van de werf iets bijbrengt over de natuurlijke reinigingseigenschappen van de gebruikte planten en organismen. 

Van plas naar bomen

Bovendien wordt het behandelde water uit het wetland vervolgens gebruikt om bomen te kweken in een speciaal ontwikkelde boomkwekerij. De kwekerij maakt gebruik van de voedingsstoffen uit de afvalwaterstroom en draagt bij aan de vergroening van het industrieel erfgoed. Wanneer de bomen worden gekweekt, kunnen ze op en rond het gebied worden geplaatst om andere vergroeningsprojecten te verbeteren, om de biodiversiteit van het terrein te ondersteunen en kunnen ze zelfs worden gebruikt als sculpturaal bouwmateriaal: levende boomstoelen, bruggen of hout om mee te bouwen. De werking van de sanitaire hub wordt in onderstaand schema uitgelegd:

 

Ook chemisch vervuilde urine kan worden gezuiverd

De inzet van de pilot is om te kijken of een permanente toiletvoorziening op het evenemententerrein een duurzame oplossing kan zijn voor de evenementen die op de NDSM-werf plaatsvinden. Zo zou bijvoorbeeld alleen al enorm kunnen worden bespaard op vervoersbewegingen voor de vele verplaatsbare wc’s die steeds worden ingereden tijdens dancefestivals als DGTL en Into The Woods. De eerstgenoemde heeft tijdens de afgelopen editie tijdens Amsterdam Dance Event samengewerkt met SEMiLLA Sanitation en een speciale genderneutrale wc-unit getest. Peter Scheer, directeur van SEMilla Sanitation: “De resultaten waren interessant. Alle genders konden plassen op een urinoir en zij lieten zien dat het ‘gele’ afvalwater van festivalbezoekers weer schoon kan worden gekregen om thee van te zetten en de nutriënten uit de urine gebruikt kunnen worden voor de teelt van verse munt (voor in de thee). In dit geval Pee to Tea in plaats van Pee to Tree!”

Deze pilot vindt plaats in het kader van het NDSM Playbook. Klik op onderstaande knop voor meer informatie over dit project.

Update – 10 december 2021: door een technische tegenvaller wordt het toiletgebouw helaas pas begin januari (2022) in gebruik genomen.

Playbook

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.