NDSM-werf steeds duurzamer: zonnepanelen jachtwerf Werf Rhebergen

Donderdagmiddag om 15 uur zijn bij de Werf Rhebergen op het NDSM terrein de zonnepanelen op hun nieuwe loods in gebruik genomen.

De 239 panelen, zijn totaal goed voor 64kWh, bij optimale omstandigheden. Op deze heiige wintermiddag leverden ze 22kW. Bij het verbruik van die dag was dat voldoende om in de eigen stroombehoefte te voorzien.

Rhebergen is een lid van het collectief NDSM-Energie dat streeft naar verduurzaming van het NDSM-terrein. De panelen zijn deels gefinancierd met een vriendelijke lening van het Amsterdams Duurzaamheids Fonds, daarnaast is een SDE-subsidie afgegeven.

De loods wordt verwarmd door een eerder geïnstalleerde lucht/water warmtepomp en vloerverwarming, die nu dus volledig door zonne-energie kon draaien. Daarnaast brandde alle verlichting in de 10 meter hoge loods van 45 bij 30 meter. En was daar 7 man aan het werk met elektrisch gereedschap. De verwarming draait nu dus overdag meest op eigen stroom. In de nacht blijft hij afhankelijk van externe voeding door het energiebedrijf.

Probleem bij zonne-energie blijft het afstemmen van vraag en aanbod. Rhebergen wil dit in de toekomst verbeteren door het monteren van een groot buffervat met water, van ongeveer 4000 liter. Hierin kan overdag extra energie worden opgeslagen door het (zonne-)elektrisch op te warmen. In de nacht kan dit dan worden benut voor de vloerverwarming van de loods. Voor de stroomvoorziening wordt gekeken naar een buffering met accu’s. Van Tesla’s en andere elektrische auto’s wordt nu wel het accupakket gebruikt als buffer om s’ avonds een was op zonne-energie te draaien. Rhebergen verwacht met een simpeler accupakket de buffering te gaan verzorgen en hoopt daarnaast dat directie en personeel weer vaker de fiets zullen gebruiken voor hun vervoer. De Tesla hoeft dan niet gemaakt te worden.

In 2022 streeft Rhebergen een gebufferde, energie neutrale energievoorziening te hebben.

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.