De NDSM-werf heeft opeens vier windmolens

Bron: AD
Vier windmolens staan er opeens op de NDSM-werf. En nog met een vergunning ook, zegt het samenwerkingsverband van de bedrijven op de werf. Hebben ze dan toch hun juridische steekspel met de provincie Noord-Holland gewonnen?

Al vijf jaar krijgt NDSM-Energie geen voet aan de grond bij de provincie, wat de coöperatie van ruim zestig bedrijven op de werf ook probeert. Zelfs al is de gemeente akkoord, zelfs al hebben de bewoners van Amsterdam-Noord weinig bezwaar, Noord-Holland blijft mordicus tegen de bouw van vijf windmolens aan het IJ.

De provincie kwam zelfs met extra regels die de bouw van windmolens hier vrijwel onmogelijk maken. Zo moeten windmolens met zes op een rij staan en op tenminste zeshonderd meter van woningen. Voor elke nieuwe windmolen moeten ontwikkelaars twee oude windmolens opkopen.

‘Kafkaësk en absurd’, noemde de Amsterdamse wethouder Abdeluheb Choho dat. Maar de provincie kreeg deze zomer gelijk bij de Raad van State: de provincie heeft het laatste woord en mocht de windmolens op de NDSM-werf tegenhouden. De gemeente Amsterdam kreeg nul op het rekest.

Dus waar komen nu die vier windmolens vandaan? Het blijken ‘microwindturbines’, geleend van netbeheerder Alliander, dat de molentjes normaliter voor educatieve projecten naar scholen stuurt.

En ze hebben een vergunning, want met een hoogte van 6,9 meter vallen ze net buiten de bevoegdheid van de provincie, zegt Keijen van Eijk van NDSM-Energie.

De windenergie voedt een accu en die laat ’s avonds een lichtinstallatie branden met de tekst: Opgewekt aan het IJ. Dat is het motto van NDSM-Energie. En dat precies langs het IJ waar de pont passeert. “We willen de mensen die op het pontje staan inspireren.”

De bedrijven – onder meer Eneco, Damen, Fronteer, Pllek, Hema, Febo, Red Bull en Viacom – houden de moed erin. Met een bord onderaan de lichtinstallatie wijzen ze voorbijgangers nog eens fijntjes op de kansen voor windturbines op deze plek. “Zoals je voelt is er genoeg wind op de NDSM.”

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.