NDSM Open call 2023

OPEN CALL DOOR STICHTING NDSM-WERF I.S.M. STICHTING KINETISCH NOORD

De bekende NDSM Open Call is ook dit jaar weer terug! Kunstenaars, creatieven en organisaties met een werkplek op de NDSM-werf worden uitgenodigd om een voorstel in te dienen voor een nieuw, toegankelijk kunstproject op de werf, binnen of buiten.

Opdracht 

Met de NDSM Open Call richten Stichting NDSM-werf en Stichting Kinetisch Noord (NDSM Loods) zich op initiatieven die voortkomen uit de zogenaamde ‘voedingsbodem’ van de NDSM. We roepen ontwerpers, theatermakers, beeldend kunstenaars, ambachtslieden, uitvinders, musici en andere creatieven uit de werfgemeenschap op om een voorstel in te dienen voor kunstprojecten en culturele initiatieven die zij op het NDSM-terrein willen realiseren.

De vraag luidt: stuur een idee in voor een kunstproject (een installatie, performance of interventie, alles mag) in de publieke ruimte op NDSM. Wat wil jij graag maken of laten zien? Het project mag overal op de werf gesitueerd zijn, in de openbare ruimte van NDSM of binnen in de loods. Daarbij mag ook gebruik gemaakt worden van elementen en objecten op het terrein. De uiteindelijke locatie van het werk wordt gekozen in afstemming met Stichting NDSM-werf en Stichting Kinetisch Noord en kan afhankelijk zijn van de algehele planning. 

Doe je mee? Zo dien je je voorstel in

Dien je eerste projectidee in vóór vrijdag 24 februari 09.00 via [email protected]. Een voorstel bestaat uit de volgende onderdelen, samengevoegd in één PDF van max 4x A4:

 • Wat: korte beschrijving project
 • Waarom: korte motivatie
 • Hoe: begroting + dekking
 • Extra: CV en eventueel beeldmateriaal van projecten (mag ook een link naar website / instagram zijn)

Vragen? Kom vooral langs tijdens het inloopspreekuur op 9 januari en 6 februari bij het kantoor van Stichting NDSM-werf. We denken graag met je mee. Voor vragen kun je contact opnemen met Ewa Scheifes: [email protected]. Op de afbeeldingen hieronder zie een greep uit de winnende inzendingen van afgelopen jaren.

Handig om te weten 

Stichting NDSM-werf en Stichting Kinetisch Noord stellen voor deze Open Call €20.000 beschikbaar waarbij maximaal 20% van de begroting voor een eigen fee gereserveerd mag zijn. Er wordt geen onderscheid gemaakt in kunstvorm, medium, vakrichting, specialisme, of materiaal. 

De inzendingen van de NDSM Open Call worden beoordeeld door een programmaraad, bestaand uit verschillende afgevaardigden van broedplaatsen op de werf en experts van buitenaf: Louis Pirenne – Projectleider kunst & cultuur Amsterdam-Noord, Tanja Karreman – oud-directeur Nieuw Dakota – Stadscuratorium, Petra Heck – Stichting NDSM-werf, Ewa Scheifes – Stichting NDSM-werf, Mariska Middendorff – Kinetisch Noord. Uit alle inzendingen worden door de programmaraad de uiteindelijke winnaar gekozen. De winnaar wordt in maart 2023 bekendgemaakt.

Voorwaarden zijn dat het project in 2023 plaatsvindt, in het voorjaar of de zomer, en op NDSM wordt gerealiseerd – er geldt dus een presentatie verplichting. En daarnaast dat het werk publiekelijk zichtbaar is of te beleven is voor (een kleinschalig) publiek. Tot slot moet de cofinanciering van het project, indien daar sprake van is, op het moment van indienen volledig gedekt zijn.

Daarbij zijn een aantal zaken om rekening mee te houden. 

 • Bevestigingen aan of op gebouwen zijn ingewikkeld aangezien het monumenten betreft
 • Verankeren aan de grond kan aan een stelconplaat, maar er kan niet in de grond gegraven worden m.b.t. verontreinigde grond 
 • Het moet (relatief) hufterproof zijn, let op risico ook van mogelijke graffiti, en geen (geluids)overlast veroorzaken
 • Er zal door ons voor objecten buiten een vergunning moeten worden aangevraagd waarvoor technische tekeningen etc. nodig zullen zijn
 • De kosten voor productie / plaatsing en het weghalen moet ook in de begroting zijn opgenomen
 • De productie van het werk ligt bij de kunstenaar, wij adviseren bij plaatsing en realisatie
 • We voorzien naast het geldbedrag van 20K in ondersteuning voor de aanvraag van de vergunning (ook financieel), organiseren een presentatiemoment (ook financieel) en zorgen voor / financieren foto documentatie van het project.

Achtergrond

De NDSM-werf is een plek voor kunst, cultuur en creatieve vindingrijkheid. Niet in de laatste plaats is dat te danken aan de zeer diverse en actieve gemeenschap van circa 400 kunstenaars die hun studio hebben in de NDSM Loods, onder één van de hellingen, bij Treehouse of elders op de werf. Voor hen is de NDSM vaak meer dan alleen een werkplek. Het charismatische, uitgestrekte terrein vormt tevens een inspiratiebron voor nieuwe kunstprojecten. Artistieke initiatieven die hieruit voortkomen hebben oog voor stedelijke onderstromen die een sporadische bezoeker vaak ontgaan, en om die reden zijn ze vaak van grote waarde voor de identiteit van het gebied.

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.