NDSM deelt Vrijheidsmaaltijdsoepen uit aan gezinnen in Noord

Stichting NDSM-werf deelt zogenaamde Vrijheidsmaaltijdsoepen uit aan gezinnen in Tuindorp-Oostzaan in Amsterdam-Noord. De soepen worden in samenwerking met Doras  uitgedeeld aan deze huishoudens en de soep wordt vergezeld van een speciaal voor Bevrijdingsdag geschreven gedicht van de Stadsdichter, Gershwin Bonevacia.

Op 5 mei worden op initiatief van het comité 4-5 mei Vrijheidsmaaltijdsoepen uitgedeeld, als alternatief voor de traditionele Vrijheidsmaaltijden die normaal gesproken genuttigd zouden worden. Comité 4 en 5 mei Amsterdam heeft alle organisatoren van een Vrijheidsmaaltijd uitgenodigd om soep te schenken aan buurtgenoten met wie ze op 5 mei eigenlijk samen aan tafel zouden zitten óf mensen die het hard nodig hebben. Daarom heeft Stichting NDSM-werf gekozen om de soep via de maatschappelijke dienstverleningorganisatie Doras aan 60 huishoudens uit te delen.

Solidair met Noord

Wie de geschiedenis van de NDSM een beetje kent, weet dat de werf een belangrijke rol heeft gespeeld tijdens de Februari-staking in 1941. De dokwerkers legden hun werk neer om zo in opstand te komen tegen de Duitse bezetter. Anno 2020 staat solidariteit nog steeds hoog in het vaandel bij stichting NDSM-werf. Daarom was de organisatie voornemens om een Vrijheidsmaaltijd te organiseren voor onder andere statushouders en buurtbewoners, opdat deze met elkaar kunnen stilstaan bij de bevrijding van ons land. “We zijn heel blij dat we Amsterdammers die het deze tijd extra zwaar hebben, zo toch een hart onder de riem kunnen steken”, aldus Petra Heck, curator van  Stichting NDSM-werf.

Stadsdichter in residence

Speciaal voor de Vrijheidsmaaltijd schreef stadsdichter Gerswhin Bonevacia het gedicht Pamfletten. Dit gedicht zou normaalgesproken worden voorgedragen bij iedere Vrijheidsmaaltijd, als opening van het diner. Nu heeft Stichting NDSM-werf het gedicht bij de soepblikken gevoegd, zodat de mensen het gedicht alsnog thuis kunnen lezen en hopelijk voordragen voor ze aan de soep beginnen. Strofen van het gedicht worden op 4 mei met krijt aangebracht op de NDSM-werf. Bonevacia zal in de maand mei ook plaatsnemen als dichter in residence op het NDSM Nursery Square (een project van Studio Makkink&Bey).

Vrijheidsmaaltijdsoep zelf koken

Voor iedereen die geen soepblik heeft kunnen bemachtigen heeft Michelin-chef Joris Bijdendijk het recept voor de soep beschikbaar gesteld, zodat deze zelf thuis te maken is. Op 5 mei is via een livecast van Pakhuis de Zwijger vanaf 16.30 uur te zien hoe de soep moet worden gemaakt. Kijk voor meer info op de website van Pakhuis de Zwijger.

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.