NDSM – culturele werf, deelt bevrijdingssoep met gedicht uit op 5 mei

Op 5 mei deelt Stichting NDSM-werf samen met andere culturele partijen op de werf – Nieuw Dakota, STRAAT, Beautiful Distress, Grafische Werkplaats Amsterdam, NDSM Fuse, MACA, Over ’t IJ en NDSM Treehouse – weer maaltijdsoepen uit aan inwoners van Amsterdam-Noord. Bij de soep wordt een door Ome Omar speciaal geschreven gedicht geserveerd. Dit jaar gaan de soepen, naar recept van Yvette van Boven, via Cordaan naar bewoners van De Werf, een kleine woonwijk achter NDSM voor mensen met een (ernstige) verstandelijke beperking. De soepen worden beschikbaar gesteld door Comité 4 en 5 mei Amsterdam. 

Omdat programmering op de NDSM-werf niet mogelijk is vanwege de huidige beperkingen, slaan de culturele partners op de werf de handen ineen om buurtbewoners op 5 mei alsnog een positieve boodschap te brengen. In plaats van een bevrijdingsdiner aan lange tafels, brengen de partners deze keer de soepen aan huis, met daarbij een speciaal geschreven gedicht door Ome Omar. 

Spoken word artiest, dichter en leraar Ome Omar (Omar Dahmani) heeft een sterke binding met Amsterdam-Noord. Naar eigen zeggen is het stadsdeel een groot onderdeel van zijn werk en identiteit. Ook is Omar getogen Amsterdam-Noord en woont al lange tijd van zijn leven in het stadsdeel. Om deze reden nodigde Stichting NDSM-werf hem uit vanuit de thema’s vrijheid en solidariteit een gedicht te schrijven voor de inwoners van de stad, en specifiek voor Noorderlingen. Ome Omar stond onder meer vorig jaar in de finale van het NK Poetry Slam en organiseert ook zelf poëzie avonden waarvan de laatste in zijn ouderlijk huis in Noord plaatsvond. Het gedicht wordt meegeleverd bij de soep en tevens op video vastgelegd op NDSM. Ran Govaars, camera- en lichtkunstenaar werkzaam in broedplaats NDSM Treehouse, maakt de video. Houd de sociale media van NDSM-werf in de gaten voor het eindresultaat!

“Wij vinden het belangrijk om juist op deze dag en in deze tijd een bijdrage te kunnen leveren aan het verbinden van mensen. Het afgelopen jaar heeft het begrip vrijheid een nog bredere lading gekregen. Hoewel we graag meer hadden willen doen voor Amsterdam en Amsterdam-Noord in het bijzonder, zijn we blij dat we op deze manier alsnog via Cordaan een bijdrage kunnen leveren” aldus Eric Seleky, communicatiemanager bij Stichting NDSM-werf.

Bekijk de trailer over de maaltijdsoepen en de viering van 5 mei. Voor meer informatie over de bevrijdingssoep en Comité 4 en 5 mei, klik hier. Volg Stichting NDSM-werf op Instagram en Facebook om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen rondom de werf.

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.