Museum voor Onbedoelde Kunst winnaar Open Call 2020
Amsterdam, 29 juni 2020 – Op 15 juni sloot de inschrijfdatum voor de derde open oproep van Stichting NDSM-werf voor kunstenaars en creatieven die actief zijn op de voormalige scheepswerf in Amsterdam-Noord. Het Museum voor de Onbedoelde Kunst (MOK) is de enige winnaar dit jaar. Door de coronacrisis besloot de stichting dit jaar een concrete opdracht aan de oproep te koppelen: “Visualiseer hoe het toekomstige gebruik van de publieke ruimte eruit zou kunnen zien in wat voor vorm dan ook.” Eén van de criteria was dat het werk publiekelijk toegankelijk moest zijn, dus op het buitenterrein van de werf. Aan de Open Call is een bedrag van 6.000 euro verbonden. Er zijn tien plannen ingestuurd, dat is iets minder dan het jaar ervoor. De bedoeling is dat het project in het najaar gerealiseerd wordt.
Juryrapport
De jury bestond uit winnaars van vorig jaar, tevens kunstenaars gevestigd op de werf: Henk Schut, Carina de Wit en Marc Faasse. Deze kunstenaars waren dit jaar uitgesloten van deelname aan de wedstrijd. Namens de Stichting NDSM-werf hadden curator Petra Heck en programmamaker Ewa Scheifes zitting in de jury. De jury was unaniem positief over de winnende inzending en deelt daarover de volgende motivatie: “De inzending van Museum voor de Onbedoelde Kunst (MOK) gebruikt de kracht van wat er al is op de NDSM-werf en voegt hier een speelse, contrastrijke laag aan toe. De zoektocht naar ‘onbedoelde kunst’ triggert de verbeelding en heeft de potentie bezoekers en gebruikers opnieuw en anders naar de werf – een plek vol kunst en street-art – te laten kijken. Door te werken met een audio-app is de tour ook zonder fysieke begeleiding te beleven en dus breed inzetbaar, iedereen kan hier iets mee en kan het onbekende ontdekken. Het voorstel gaat daarmee in op de parallelle werkelijkheden die er leven en waarop voortgeborduurd kan worden. Er is een historische laag, de onbedoelde kunst route van MOK en er zouden er nog meer kunnen volgen. Om op deze manier de plek meer te kunnen duiden voor bezoekers, om een sense of place te creëren, van onbestemde naar bestemde plek.”
Over Het MOK
Het Museum voor Onbedoelde Kunst (MOK) zet niet de kunstenaar op een voetstuk, maar de bezoeker en zijn verbeelding. Dit doen zij door alledaagse objecten of composities in een museale context te plaatsen. Dit levert vaak hilarische interventies op in de publieke ruimte. Eerder maakten zij al tours door Sloterdijk, Sidney en de Veluwe. De ambitie is om het project in het najaar te realiseren.
Over de NDSM Open Call
Sinds drie jaar schrijft Stichting NDSM-werf een jaarlijkse wedstrijd uit om kunst en creativiteit op de werf te stimuleren. Enkele eerdere winnaars waren: Henk Schut, Pieter Post en theatergroep Babok. Door de coronacrisis was het te verdelen prijzengeld lager dan voorgaande jaren. Door de coronacrisis kon Stichting NDSM-werf minder geld besteden aan de Open Call, desondanks koos ze ervoor om de wedstrijd wel door te laten gaan: “Wij willen juist in deze tijd kunstenaars en creatieven die een sterke relatie met de werf hebben ondersteunen om werk te kunnen blijven maken”, aldus Petra Heck, curator bij de stichting.