Landed Rock | Clinton Kabena

KUNST PROGRAMMERING DOOR STICHTING NDSM-WERF I.S.M. REFRESH AMSTERDAM

Op de drie NDSM Billboards zijn visuals te zien van kunstenaae Clinton Kabena. Op de Load Out is ook zijn installatie Landed Rock te zien op NDSM. Op deze pagina vind je meer achtergrondinformatie over deze kunstwerken en de kunstenaar.

Over dit werk vertelt Clinton dat hij met dit kunstwerk de kijker uitdaagt om na te denken over de fantastische aard van grenzen, geconstrueerd als ze zijn vanuit de collectieve verbeelding van samenlevingen. De confrontatie van de grootsheid van deze monumentale structuren met de fragiele draden van eenheid die ze proberen te bewaren, nodigt uit tot introspectie. Dit werk overstijgt het politieke en duikt in het psychologische domein waar naties worden geweven uit dromen en aspiraties.

OVER DE KUNSTENAAR

Clinton Kabena gebruikt in zijn werk voertuigen als een centraal thema, als letterlijke en figuurlijke voertuigen die deze verhalen vervoeren. Ze zijn de verbinding tussen bestuurder, passagier en de route, en laten zien hoe mobiliteit en het menselijke verlangen naar verandering altijd verbonden zijn.

“Mijn werk richt zich op de transformerende aard van reizen, in het bijzonder Afrikaanse migratie, en de veerkracht van de individuen die ze ondernemen. Via mijn kunst bekijk ik de sociale netwerken die door deze reizen ontstaan en de diepgaande impact die ze hebben op individuen, families en gemeenschappen. In mijn werk gebruik ik voertuigen als een centraal thema omdat zij de letterlijke en figuurlijke voertuigen zijn die deze verhalen vervoeren. Ze zijn de verbinding tussen de bestuurder, de passagier en de route en symboliseren de connecties tussen mobiliteit en het menselijke verlangen naar verandering.”

De installatie is onderdeel van Refresh Amsterdam #2: War & Conflict. Het tweede deel van deze installatie (een andere auto) is te zien in het Amsterdam Museum. Dit werk is ook het eerste onderdeel van de tentoonstelling (Un)monumenting die vanaf 17 december te zien is op de NDSM-Werf en in de NDSM Loods.

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.