Toren van Babel Archief

KUNSTINSTALLATIE VAN STICHTING NDSM-WERF

Fase 1

Het project Toren van Babel is een concept van kunstenaar Guido van der Werve . In zijn concept neemt Van der Werve het Bijbelse verhaal als uitgangspunt. In dit verhaal werd op aarde slechts één taal gesproken en werd collectief dezelfde gedachte omarmd: het bouwen van een stad met een toren die tot de hemel zou reiken. Maar God daalde na deze daad van hoogmoed neer, zorgde dat mensen allemaal andere talen spraken en verspreidde iedereen over de wereld. Doordat de mensen elkaar niet meer konden verstaan werd de bouw gestaakt.

Hoe zou een hedendaagse Toren van Babel eruit zien, met juist zoveel mogelijk mensen met verschillende achtergronden, talen en stemmen, dat is wat Guido van der Werve met dit project bevraagt. Stichting NDSM-werf en TAAK geven deze vraag vorm in een architectonische installatie waarin een zekere meerstemmigheid van de stad tot uitdrukking komt. De nadruk ligt juíst op het verschil, de verscheidenheid en de (culturele) rijkdom die daarin schuilt. Zie hier een portret van hoe Guido van der Werve (in het Engels) over de Toren van Babel en zijn kunstpraktijk spreekt; https://vimeo.com/showcase/8959461/video/640299909

WORKSHOPS

De meerstemmigheid kreeg ook vorm in verschillende speciaal ontwikkelde workshops waaraan Amsterdammers en gemeenschappen met verschillende culturele, politieke, sociale of religieuze achtergronden van uiteenlopende leeftijden deel hebben genomen. Uitgangspunt was de vraag hoe zij nadenken over hun ideale stad en welke waarden daarin voor hen van belang zijn. De workshops werden gegeven door kunstenaars Fouad Lakbir, Tina Lenz, Mick La Rock, Olfa Ben Ali, Bengin Dawod, Rianne van Duin, Brendan Jan Walsh en Perrine Philomeen die allen vanuit hun eigen praktijk en discipline werken met thema’s als eigenaarschap, zichtbaarheid en het vertellen en uitwisselen van verhalen.

De uiteenlopende ‘bouwstenen’, ideeën en verhalen werden vertaald naar visuele uitkomsten die tussen 23 september 2021 tot aan storm Eunice in februari 2022 een plek in de Toren hebben gekregen. Er waren banners, foto’s, een video, een geluidsinstallatie met verhalen, een Toren van Babel krant gemaakt door leerlingen van basisschool Klein Amsterdam en een zelfgebakken baskstenen muurtje in de toren opgenomen. Brendan Jan Walsh repeteerde een libretto  geschreven door Guido van der Werve dat op 7 oktober werd opgevoerd door het speciaal voor de toren samengestelde koor en het Promenade Orkest. Zo werd de Toren van Babel een metafoor voor hoe de ideale meerstemmige stad eruit zou kunnen komen te zien, welke waarden en ideeën daarbij van belang zijn.

Check voor achtergrondverhalen over de Toren van Babel ons magazine.

MagazineFase 2

Vanaf 5 mei is Fase 2 van de Toren van Babel zichtbaar: de toren staat in de steigers, om zo aan te geven dat het nog steeds een work in progress is. Naast de video’s en het libretto is een 3D-schets te zien van Guido die illustreert hoe hij zijn ideale Toren van Babel straks gerealiseerd wil zien: met een pad waar je eindeloos naar boven en naar beneden kunt lopen. Het pad is nu als platte route te bewandelen.

 

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.