SubBubbles (2017) | Jeroen Bisscheroux Archief

Vlak voor de oevers van het NDSM terrein ligt de duikboot 4711, Foxtrot B-80. Deze in 1956 gebouwde Russische onderzeeër, werd hier in 2002 aangemeerd door avontuurlijke ondernemers die meenden de ultieme party-locatie te hebben gevonden. Maar het feest kwam nooit lekker op gang. De boot ging over naar een historische stichting; een Turkse BV; een Spaans museum; een Belgische ontwikkelaar. Hij zou al zeker zeven keer worden weggehaald, maar ligt er nog steeds. Langzaam zien we hem aftakelen. Hij klotst en schommelt steeds moeizamer, zinkt ieder jaar een beetje dieper, maar poseert nog steeds geduldig voor iedere toerist die de NDSM bereikt.

Beeldend kunstenaar Jeroen Bisscheroux transformeert de duikboot tot een kunstwerk met de titel SubBubbles (4711). Uit één van de luchtpijpen van de boot poppen zeepbellen. Dansend over het water verspreiden ze de geur 4711, beter bekend als Eau de Cologne. Het is een magische water – aqua mirabilis – waarvan de tintelend frisse geur als wondermiddel geldt voor allerhande kwaaltjes. Is dit de verjongingskuur waar de oude Foxtrot op wacht? Of is het zijn laatste ademstoot?

Jeroen Bisscheroux (1963) is beeldende kunstenaar en werkt al ruim twintig jaar in de Scheepsbouwloods op het NDSM-terrein. Zijn kunstwerken en interventies spelen zich af op het snijvlak van architectuur, vormgeving en beeldende kunst, waarbij hij met een optimistische en absurdistische toon interactie zoekt met de omgeving.

Het project is een initiatief van Stichting NDSM-werf en is gerealiseerd met een genereuze bijdrage van Stichting Kinetisch Noord en Botel.

 

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.