Not Forever (2021) | Rosa Sijben Archief

KUNST PROGRAMMA VAN STICHTING NDSM-WERF

25 juni – 2 september 2021

Voor (Un)monumenting #2 maakt Rosa Sijben een tijdelijk en performatief monument; termen waarin een sterke tegenstelling schuilgaat, iets waarvan ze zich volledig bewust is. Is het nog van deze tijd om een monument voor de eeuwigheid te maken? Of moeten we zoeken naar andere manieren, invalshoeken, verhalen en vormen die ruimte geven aan verandering? 

Rosa Sijben maakt objecten en creëert daar een (performatieve) situatie omheen. Deze objecten lijken een praktisch nut te hebben, maar onthullen niet wat hun functie precies is. Terwijl ze infiltreren in de logica van alledag, breken ze met het alledaagse streven naar efficiëntie. Sijben streeft naar een kunstpraktijk die de ambigue relaties en interacties tussen object en menselijkheid onderzoekt – een praktijk die ons bewust maakt van onze eigen positie ten opzichte van andere mensen en andere objecten.  

Not Forever is een ode aan wat NDSM was, is, en de toekomstige invulling die onder druk staat van tijdelijkheid, een veranderende stad en door klimaatverandering. Het object, dat doet denken aan een grote zwerfkei, is opgebouwd uit restanten van het recent afgebroken gebouw van Sociëteit Sexyland dat voorheen bekend stond als de Baanderij, de (tijdelijke) provisorische kantine en sociëteit voor de werfarbeiders. De schil bestaat uit biologisch afbreekbaar materiaal dat maar beperkt waterbestendig is. Dit benadrukt het veranderlijke karakter van de NDSM-werf en de opvatting van Sijben over de noodzaak voor continue zorg en meer fluïde monumenten die mee kunnen veranderen met de tijd en context.

Benieuwd naar foto’s van Not Forever in haar verschillende verblijfplaatsen? Bekijk ze op deze pagina. Liever meer informatie over het werk? Klik dan op de button hieronder.

Interview met kunstenaar Rosa Sijben

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.