NDSM Billboards | Zanele Muholi Archief

KUNSTEXPO VAN STICHTING NDSM-WERF

1 – 10 augustus 2022

Tijdens Pride Amsterdam presenteert Stichting NDSM-werf drie zelfportretten van Zanele Muholi op NDSM-billboards. De werken voor NDSM komen uit diens serie zelfportretten Somnyama Ngonyama. In deze serie besloot de visuele activist en fotograaf Muholi ‘de camera op henzelf te richten’. In tegenstelling tot diens levenslange project om leden van de zwarte LGBTQ-gemeenschap in Zuid-Afrika en daarbuiten te documenteren, is die in deze portretten zowel ‘deelnemer als beeldmaker’.

Over de serie zei Muholi in een interview met Renée Mussai dat de serie een bevestiging is “voor degenen die twijfelen wanneer ze tegen zichzelf spreken, wanneer ze in de spiegel kijken, om te zeggen: “Je bent waardig, je telt mee. Niemand heeft het recht je te ondermijnen, omwille van je wezen, omwille van je ras, omwille van je genderexpressie, omwille van je seksualiteit, omwille van alles wat je bent.”

Zanele Muholi woont en werkt momenteel in Zuid-Afrika, tussen Kaapstad, Durban en Johannesburg. In 2009 richtte die Inkanyiso op (www.inkanyiso.org), een forum voor queer en visuele (activistische) media en in 2002 was die medeoprichter van het Forum for Empowerment of Women (FEW).

Muholi’s werken zijn van 1 augustus t/m 14 september te zien op de ‘NDSM Billboards’ waarmee Stichting NDSM-werf ruimte biedt aan kunstenaars op grote bouwborden: “Naast de bouwborden op het westelijk deel van de NDSM, waar volop gebouwd wordt, geven we kunstenaars op NDSM-oost de kans om hun artistieke statements op bouwborden te plakken. De werf vormt met zijn 10 hectare een prachtig decor voor grote beelden om het werk zichtbaar te maken voor noorderlingen en Amsterdammers. Met dit werk van Muholi gaan we in op de vraag wie er vertegenwoordigd wordt in de openbare ruimte en welke stemmen daar gehoord en gezien worden om zo een meerstemmige openbare ruimte te creëren, zeker nu met Pride Amsterdam,” zegt curator Petra Heck.

 NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.