Monument (2017) | Manaf Halbouni Archief

KUNSTINSTALLATIE VAN STICHTING NDSM-WERF

7 JULI – 28 AUGUSTS 2022

Lees ons interview met Manaf Halbouni

‘Monument’ werd in 2017 gerealiseerd door de Syrisch-Duitse kunstenaar Manaf Halbouni. Het werk verwees oorspronkelijk naar de oorlog in Syrië, waar op een wijdverspreid beeld in de media te zien was hoe burgers in Aleppo zich schuil hielden achter drie bussen. De bussen waren neergezet als een van de vele barricades in de stad ter bescherming van burgers voor scherpschutters. 

Stichting NDSM-werf vraagt met dit kunstproject aandacht voor niet alleen de oorlog in Syrië, maar ook voor Oekraïne en wil ook andere conflictgebieden en burgers en slachtoffers niet uit het oog verliezen. Zo verbindt Halbouni’s ‘Monument’ de stemmen uit Syrië aan de stemmen uit Oekraïne en die van andere brandhaarden in de wereld. Het werk staat voor Halbouni voor hoop, vrijheid en menselijkheid.

Curator Petra Heck: “Oorlogssituaties, crises, vluchtelingenstromen; de aandacht ervoor ebt weg zodra het nieuws wordt overgenomen door ander nieuwswaardige gebeurtenissen. Manaf’s werk uit 2017 refereerde toen aan Syrie en Syriërs. En is nog steeds actueel als je denkt aan de opvang in Nederland bijvoorbeeld, aan de ongelijke situaties die ontstaan bij verschillende vluchtelingenstromen, aan wie er meteen aan het werk kan en wie niet. En daar zijn alleen maar vluchtelingen bijgekomen zoals nu uit Oekraïne. De balancerende bussen staan fier, fragiel en tegelijkertijd krachtig met hun neuzen naar boven om oorlogsgebieden en slachtoffers vooral niet te vergeten, zoals Ama van Dantzig het noemde: als een ‘highway to heaven’.”

(Un)monumenting

Het project van Halbouni wordt gepresenteerd in de programmareeks ‘(Un)monumenting’. Centrale vraag in de reeks is: Wat zou een monument vandaag de dag moeten of kunnen zijn en voor wie? De stichting nodigt voor dit programma makers en kunstenaars uit om op deze vraag te reflecteren door op de werf een (tijdelijk) werk te creëren of te presenteren.

Deel met ons je foto’s met de #MonumentNDSM en #UnMonumenting

‘Monument’ werd voor het eerst tentoongesteld 7 februari – 3 april 2017 op de Neumarkt in Dresden voor de Frauenkirche als project van Kunsthaus Dresden voor ‘Am Fluss. On Cultures of Ankommens’.Website

Instagram

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.