Kraanspoor

De blikvanger van de Noord-IJ Oever is het unieke Kraanspoor-project. Architect Trude Hooykaas ontwierp een 3 verdiepingen tellend gebouw met meer dan 10.000 m² unieke werkruimte met een prachtig uitzicht over het IJ. Er werd naar gestreefd om  oud en nieuw te integreren en de sfeer van het historische Kraanspoor te handhaven. Het resultaat is een zwevend, transparant gebouw boven de bestaande constructie, waardoor er van binnenuit zicht is het voormalige kraanspoor en er een maximaal uitzicht is over de omgeving.

Het Kraanspoor is niet alleen een spectaculair, maar ook een groen gebouw. Zo wordt het water uit het IJ ‘s zomers gebruikt om te koelen en ‘s winters om te verwarmen, vindt de ventilatie plaats via openingen in de vloer en zijn er broedplaatsen voor wilde vogels.

Het Kraanspoor werd bekroond met diverse prijzen, waaronder de Nationale Staalprijs 2008, de Glas Award 2008, MIPIM 2008 Green Building Award + Special Jury Award en de Urban Landscape Institute Global Award of Excellence.

 
NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.