Happiness (2019) | By Studio Dries Verhoeven Archief

Tot 20 oktober was het werk Happiness van Studio Dries Verhoeven te zien op de NDSM-werf. Het werk benadert het gebied waar mens en kunstmatigheid samenvallen, waar artificiële middelen ons helpen weer of meer mens te zijn, of dat menszijn juist voor even te verlaten. In Happiness verkent Dries de wereld van kunstmatig geluk dat zich aandient in de vorm van drugs, pijnstillers en antidepressiva. Op straat staat een klein apotheekgebouw. Een humanoid – een menselijk uitziende robot – werkt er als apothekersassistente. Ze vertelt ons over de middelen waarmee we de serotonine- en dopaminelevels in onze hersenen kunnen afregelen, en zo onze werkelijkheid en waarneming kunnen bijstellen. Bewegen we richting een wereld waar we lyrisch zijn op afspraak, programmeerbaar in ons gevoel?

Nu het gebruik van recreatieve drugs in het uitgaansleven mainstream lijkt te worden, en het stigma op antidepressiva begint te verdwijnen, verschuift ons idee van wat emoties zijn. Niet langer zien we ze als authentieke waarachtige belevingen, maar als chemische processen in onze hersenen, die we naar hartenlust kunnen beïnvloeden. Met het afregelen van de hoeveelheid serotonine en dopamine zijn we in staat onze werkelijkheid en waarneming te creëren. Politiek en maatschappelijk is er nogal wat argwaan jegens de farmaceutica van de bewustzijnsbeïnvloeding, maar hoe houdbaar is die terughoudende omgang met het kunstmatige in het licht van technologische ontwikkelingen en de groeiende vraag?

Ter finnisage werd op 20 oktober, tijdens ADE Hangover, in Sociëteit Sexyland de artist talk “Happiness on Demand” georganiseerd. Dries Verhoeven ging in gesprek met Machteld Busz (initiatiefnemer van Poppi: Drugs Museum Amsterdam) en journalist Thijs Roes (De Correspondent en Vice Media) die zich verdiepte in het drugsbeleid van de toekomst. De talk werd geduid door auteur Marian Donner met passende passages uit haar Zelfverwoestingsboek, dat geïnspireerd is door ‘Happiness’. Voor de gelegenheid was er een speciaal kunstwerk te bewonderen van Poppi Drugsmuseum Amsterdam.

Happiness was een coproductie met Stichting NDSM-werf & SPRING Performing Arts Festival.

Fotografie door :Willem Popelier

Over Studio Dries Verhoeven

In zijn installaties en performance-werk bespiegelt Dries Verhoeven de huidige maatschappelijke en politieke realiteit. Verhoeven beschouwt de publieke ruimte als een politieke ruimte, een plek waar we, via de kunst, met elkaar in gesprek kunnen gaan over de maatschappelijke status quo, ook over minder aangename thema’s en posities.De inzet bij de werken is nooit het aandragen van een helder standpunt ten opzichte van die kwesties, maar eerder een poging het denken van grote groepen kijkers te ontregelen, om twijfel te zaaien in gangbare posities.

Verhoeven: “In tijden van polarisatie zijn we geholpen met verwarring en verbeelding. Mijn eigen morele of politieke positie, mocht ik die al hebben, wil ik niet opleggen aan de kijker. Het enige wat wij kunstenaars kunnen doen is aarzelend ploegen in het hoofd van de beschouwer. Alleen door de ontregeling wordt het denken actief. Mijn auteurschap is gelimiteerd. Het is de kijker die betekenis geeft.”

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.