Flipping the Bird (2020) | Jaap Scheeren Archief

‘Flipping the Bird’ is een fotografisch werk van beeldend kunstenaar Jaap Scheeren (1979). Drie natuurbeelden worden geëxposeerd op billboards van 6 x 3 meter, verspreid over de NDSM-werf. Dit fotoproject houdt de kijker een spiegel voor en laat op zowel bloedserieuze als absurdistische wijze zien hoe we ons verhouden tot de natuur.

Wie zich aan de Noorderlijke IJ-oevers begeeft, komt een aantal rebellerende dieren tegen. Een rat, een zwaan, een eekhoorn die hun middelvingers opsteken: Scheeren creëert een wereld waarin hij zijn eigen logica, intuïtie en regels volgt, altijd met een humoristische twist. Met de fotowerken in de openbare ruimte, op de NDSM-werf en rond de Tolhuistuin, vertelt de fotograaf een verhaal over een mens die graag contact wil maken met de natuur. De absurdistische beelden, die ook eerder in Het Parool verschenen, zijn vanaf 17 oktober te zien op grote bouwborden (6 x 3 meter) op verschillende plekken op de NDSM-werf. De titel van het werk verwijst naar het anders kijken naar dieren en natuur, maar ook de Engelse slang voor ‘je middelvinger opsteken’. Jaap Scheeren: “Mijn doel is dat we ons bewust worden van de positie van de mens ten opzichte van de natuur. Hoe worden we er weer vanzelfsprekend deel van?”

De tentoonstelling van Scheeren is de eerste in de nieuwe programmareeks ‘NDSM Billboards’, waarmee Stichting NDSM-werf ruimte biedt aan kunstenaars op grote bouwborden: “In aanvulling op de bouwborden op het westelijk deel van de NDSM geven we op NDSM-oost kunstenaars de gelegenheid op bouwborden hun artistieke statements aan te plakken. Met haar 10 hectare vormt de werf een prachtige achtergrond voor grote beelden. Naast gevestigde namen, willen we op de billboards ook jong talent een kans geven om in reactie op de context van de NDSM hun werk groots zichtbaar te maken voor Amsterdam”, aldus curator Petra Heck.

Teus Hagen sprak met Jaap voor ons magazine. Lees het interview via onderstaande knop.

Interview met kunstenaar Jaap Scheeren

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.