Ferrotopia (2018) | Atelier van Lieshout Archief

Ferrotopia | Atelier Van Lieshout
NDSM-werf
Was te zien van 27 april t/m 2 december 2018

Ferrotopia is een kunstinstallatie in de openbare ruimte, ‘gesamtskunstwerk’ en pop-up museum inéén. De kunstinstallatie is een ode aan ijzer (ferro=ijzer) en bestaat uit een verzameling karaktervolle gebouwen gegroepeerd rondom een centraal plein. Onderdelen hiervan waren gedurende de afgelopen drie jaar al te zien op de Ruhrtriënnale in Bochum (Duitsland) en bij het Centre Pompidou in Parijs (Frankrijk). Op de NDSM-werf wordt daarbij ook een nieuw werk gepresenteerd; het Valhamerhuis, een plek voor destructie en recycling. Het ensemble wordt afgemaakt met de unieke Happy Gietloods, een volledig ingerichte en bedrijfsklare metaalwerkplaats, smederij en gieterij.

Cross-over programmering
Tegen het decor van Ferrotopia ontvouwt zich vanaf de opening een programma met beeldende kunst, vormgeving, theater, film, muziek en lezingen. Hierin wordt romantiek van het industriële erfgoed gekoppeld aan de herontdekking van nieuwe industrie en ambacht in een circulaire economie. Dit programma komt tot stand in samenwerking met o.a. Over het IJ festival, Partizan Publik, MU Eindhoven, EYE Filmmuseum en uiteraard Atelier Van Lieshout zelf.

Middelpunt van de installatie is de Domestikator die vanwege haar seksueel getinte uitstraling internationaal stof heeft doen opwaaien. Atelier van Lieshout verduidelijkt de thematiek van dit kunstwerk als volgt:

“Domestikator reflects on the way humans cultivate and domesticate the world by applying their ingenuity and creativity, yet how at the same time they challenge ethical and real borders by new technologies. With the artwork, artist Joep van Lieshout wants to start a dialogue about these positive and negative forces, while playfully addressing one of the last few remaining hypocritical taboos.”

Ferrotopia is gerealiseerd in opdracht van de Stichting NDSM-werf. Het project werd mede mogelijk gemaakt met financiële bijdragen van  de Gemeente Amsterdam, Mondriaan Fonds, Stadsdeel Amsterdam-Noord, Stichting Doen, Amsterdams Fonds voor de Kunst en Fonds 21 en met medewerking van BeamSystems en Pllek.

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.