Desire Lines (2020) | By Ilke Gers Archief

De Nieuw-Zeelandse kunstenaar Ilke Gers (1981), woonachtig in Rotterdam, maakt installaties, performances en publicaties waarin beweging, gedrag, sociale en ruimtelijke condities een rol spelen.

We vroegen Ilke Gers om tijdelijk in te grijpen in de buitenruimte van de NDSM-werf waar een structuur van regels en wetten – in tegenstelling tot andere openbare plekken in Nederland – grotendeels ontbreekt. Gers bekeek de NDSM-werf op voorhand om te zien welk gedrag, gebruik en handelingen er plaatsvinden. Door te werken met een ‘script’ voor een krijtbelijning, komt ze tot een tijdelijk beeldend werk. Heeft de huidige tijd haar zicht op het gedrag en gebruik van de openbare ruimte veranderd? De belijning is te zien totdat verkeersbewegingen of het weer de overhand nemen en het werk vervaagt. De krijtlijnen van Ilke Gers die normaal gesproken voor sportvelden gebruikt worden maken andere vormen van spel, acties en betekenissen mogelijk in reactie op het ‘publieke’ karakter van de NDSM-werf.

Ze omschrijft haar werkwijze als “site-sensitive” in plaats van site-specifiek, waarbij het voor haar van belang is hoe een ruimte aanvoelt, welk gedrag een ruimte bepaalt en vormt. De aandacht gaat naar het poreuze aspect ervan. Naar elementen waarvan je je op het eerste gezicht misschien niet bewust bent.

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.