Expositie: (Come To) Light Archief
KUNSTINSTALLATIE VAN STICHTING NDSM-WERF
Goldendean
BIG FAT TRANS LIGHT MERQUEER, 2021
Location: Y-HELLING
(niet meer te zien)
De Zuid-Afrikaanse kunstenaar Goldendean (Dean Hutton) maakt opblaasbare zachte sculpturen die de contouren van hun eigen lichaam weergeven. Speciaal voor de NDSM-werf creëerde hen de ‘Big Fat Trans Light MerQueer’, een hybride tussen mens en zeemonster die uit het IJ-water gekropen lijkt te zijn – met tentakels. Hen liet zich inspireren door volksverhalen over zee-meer-volk als de ‘Zeemeermin van Edam’ en ‘Mamlambo’, een riviergodin met een slangachtig uiterlijk uit de Zuid-Afrikaanse en Xhosa-mythologie, maar die vaak wordt afgebeeld als zeemeermin. Wanneer ze gevangen worden, brengen ze naar verluidt voorspoed.
Goldendean deelt momenten van zachte moed om het recht van alle lichamen te bevestigen om te bestaan, gevierd en beschermd te worden – om die tedere gevoelens op te roepen door weloverwogen te doen alsof ze gek en speels zijn, soms een clown, soms een krijger, altijd kwetsbaar… Radicaal zacht in een compromisloze wereld… Een tenderqueer investeert vertrouwen in een publiek om vriendelijk te reageren, om onze lichamen samen veilig te laten zijn, om queer ruimte te geven, ongeacht de manier waarop we elkaar soms tekort doen.
Johannes Büttner
Free Energy II, 2018-2021
Peak Panic, 2016 (Lightboxes)
Locatie: WATERKANT BIJ KANTOOR STICHTING NDSM-WERF [dagelijks te zien, van 11.00 – 22.00 uur]
(niet meer te zien)
In zijn sculpturen, installaties en video’s gaat Johannes Büttner (Duitsland, 1985) in op sociaal-economische thema’s als energie, arbeid in het digitale tijdperk en macht. Daarbij werkt hij samen met mensen met uiteenlopende achtergronden: van mindset en business coaches en bakkers tot mensen uit de ‘digitale arbeidersklasse’.
Johannes Büttner (DE) toont sculpturen die hij maakte in opdracht van Into Nature. Een expositie in het Drentse Bargerveen gecureerd door Hans den Hartog Jager, waarin energie centraal stond. Büttners lichtgevende sculpturen werken op batterijen gemaakt van aluminium, magnesium en aluin kristallen. Het verhaal gaat dat ze zich steeds opnieuw opladen, waardoor deze accu’s oneindige energie zouden leveren. De batterijen liet Büttner ontwerpen door ‘free-energy engineers’, een online community die gelooft dat er al lang milieuvriendelijke, duurzame en gratis energiebronnen bestaan maar dat die door grote bedrijven en regeringen uit eigenbelang en vanwege het idee van complottheorie worden verborgen. Ergens tussen waarheid en fictie, (pseudo) wetenschap en geloof structuren in, en in reactie op het ontbreken van de mogelijkheden om dit te verifiëren roept het werk alternatieve manieren van beeldvorming op.
Hiernaast toont Johannes lightboxes met reclame-achtige foto’s van ‘survival hacks’ voor een post apocalyptisch scenario. Hoe maak je licht in crisistijd? Geconfronteerd met een pandemie en bewustzijn van klimaatverandering kan het werk uit 2016 nu anders gezien worden. DIY creaties en creativiteit om met nieuwe catastrofes om te gaan lijkt onvermijdelijk.
Alice Wong & Crys Leung
COHESION, 2021
Location: LOAD OUT
(einddatum: eind februari)
Alice Wong is een story designer. Door te laten zien hoe onze perceptie van de werkelijkheid is geconstrueerd, probeert ze complexiteit om te zetten in begrijpelijke verhalen. Voor dit project werkte ze samen met Crys Leung, communicatie-ontwerper, die de rol van media en de relatie tot identiteit in haar werk onderzoekt.
Alice en Crys onthullen ‘COHESION’, een grootschalige installatie die gefragmenteerde elementen op de NDSM met elkaar verbindt. De reflecterende cirkel staat voor eenheid en voor collectiviteit; we kunnen allemaal samenkomen en meer worden dan de afzonderlijke delen. Omdat de totale cirkel niet vanuit een enkele positie in de ruimte kan worden begrepen, creëert het werk een oneindig aantal perspectieven, afhankelijk van het gezichtspunt. Het proces van interactie vanuit verschillende hoeken, hoogtes en afstanden maakt duidelijk hoe we collectief vormgeven aan een gedeelde werkelijkheid, waarbij geen enkel perspectief boven het andere mag staan. Zichtbaar en onzichtbaar, gezien en ongezien zijn allemaal even waardevol.