Because the Night (2020) Archief

Van woensdag 21 oktober t/m zondag 25 oktober 2020 was op de NDSM-werf een tijdelijk project genaamd ‘Because the Night’ te zien, bestaande uit twee kunstwerken van lichtkunstenaars Boris Acket en Vladimir Grafov. De lichtinstallatie was een ode aan ADE – de evenementen die normaalgesproken de Amsterdamse nacht zo veel leven inblazen, maar zich in 2020 noodgedwongen wat stiller moesten houden. De werken waren te bewonderen vanuit menig oogpunt, maar vooral bijzonder om te zien van dichtbij, hier op de NDSM-werf.

Licht- en geluidskunstenaar Boris Acket (1988), o.a. bekend van zijn lichtwerken op DGTL Festival, creëerde het lichtwerk ‘BAKEN’. In een stuurloze tijd zonder stip aan de horizon bracht deze installatie, gecreëerd in samenwerking met Chris van Meer, Lumus Instruments, Ampco Flashlight, Think! AV & Van Ham Tenten en Podia, een kleine zucht van verlichting, een teken van leven. Zachtjes ‘klopte’ het licht rond in het ritme van een hartslag, als een vuurtoren. Ieder die het werk van een afstand gadesloeg kon de hartslag waarnemen zonder hem te horen. Zo benadrukte het werk de oorverdovende stilte van ADE 2020 en stak het letterlijk en figuurlijk een hart onder de riem bij de nacht- en festivalsector en bij alle Amsterdammers. Het werk was bedoeld als een rustgevende stip aan de horizon – te zien vanaf verschillende plekken – maar wie ‘BAKEN’ van heel dichtbij ervoer kon het hart daadwerkelijk zachtjes horen kloppen. De hartslag werd speciaal voor ADE opgebouwd uit de kicks (bassdrums) van de meest gebruikte drumcomputers in de dancemuziek.

Het tweede werk van Because the Night was van lichtkunstenaar Vladimir Grafov (1964) die in zijn installatie ‘Invincible Sun’ lasers gebruikte om een abstract en autonoom lijnenspel te creëren op de Y-helling waar vroeger de schepen het IJ in rolden. De laserlichten, onlosmakelijk verbonden met de sfeer en het decor van dancefeesten, vormden de basis voor zijn werk en verbeeldden hoe na zonsondergang het daglicht plaatsmaakt voor het licht van de nacht. Grafov koppelt in zijn werk wetenschap en techniek om tot nieuwe ervaringen te komen op het gebied van vorm, kleur en geluid.

‘Because the Night’ vond plaats tegelijkertijd met NDSM Music Digital x ADE 2020 , waarbij vijf dagen lang een muziekprogramma live op stream werd uitgezonden. Gedurende deze vijf dagen kon publiek meekijken en luisteren met meer dan 50 uur aan topartiesten, labels en de nieuwste talenten in house- en technomuziek. Vanwege de nieuwe maatregelen werden er COVID-19 proof digital dance parties georganiseerd om vanuit de huiskamer middels videoconferenties wereldwijd samen te dansen.

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.