Beautiful Distress Project Space

Beautiful Distress is opgericht in 2014 vanuit de opvatting dat veel mensen lijden aan de gevolgen van ernstige psychische ziektes. Er is relatief weinig maatschappelijke aandacht voor deze groep patiënten en hun problemen zijn vaak omgeven met taboes. Beautiful Distress zet kunst in meer begrip en compassie te kweken voor mensen die kampen met psychische aandoeningen en hun naaste omgeving.

De angst om gek te worden en jezelf volledig te verliezen is een van de grootste angsten die mensen kennen. Een op de vier mensen krijgt gedurende zijn leven zelf of in zijn directe omgeving te maken met psychiatrische problemen.

Het Beautiful Distress House is een samenwerking tussen het Vijfde Seizoen en de stichting Beautiful Distress. Het Vijfde Seizoen is een kunstenaarsverblijf, gelegen op het terrein van de psychiatrische kliniek Willem Arntsz Hoeve. Kunstenaars wonen en werken hier drie maanden, waarbij zij zich richten op onderwerpen binnen de geestelijke gezondheidszorg. Beautiful Distress heeft een kunstenaarsverblijf in Kings County Hospital, een psychiatrische instelling in New York. De kunstprojecten van beide organisaties agenderen issues over de positie van mensen met een psychische ziekte en vertellen het verhaal van patiënten.

Het Beautiful Distress House is een onafhankelijke plek, buiten de (ggz-)instituten waar we alles wat er in de residenties gebeurt laten zien: het leven en de kunstwerken. Het Beautiful Distress House is open voor iedereen, er is een kunstbibliotheek en ruimte voor discussies tussen belanghebbenden, lezingen, gesprekken en ontmoetingen.

WAAROM KUNST?

Beautiful Distress beschouwt kunstenaars als de ideale vertalers en vertolkers van “waanzinnige” verhalen. Kunstenaars kunnen met hun creativiteit en sensitiviteit ‘tastbare’ objecten maken die toegankelijk zijn voor een publiek dat niet dagelijks met waanzin en psychiatrie in aanraking komt. Kunst ontstaat uit een wisselwerking tussen een individu en de samenleving en genereert nieuwe perspectieven, inzichten en creatief denken.

Beautiful Distress onderscheidt zich van bestaande geestelijke gezondheidszorg hulporganisaties omdat zij niet focust op het geven van advies of behandeling, maar op het bewerkstelligen van een positieve beeldvorming en een grotere acceptatie van mensen met een psychische aandoening, door middel van kunst.

De verbinding van de wereld van de kunst met die van de psychiatrie leidt tot een nieuwe en andere kijk op mensen met een psychiatrische aandoening en vergroot de maatschappelijke acceptatie.

Contact
Ms. van Riemsdijkweg 41-A
1033 RC Amsterdam
 info@beautifuldistress.org
+31 (0)20 2629913

 

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.