Ascending (2022) | Balthasar Prinsen, Sarah Payton & Thomas Akerboom

KUNSTINSTALLATIE VAN ART CITY NDSM

De NDSM is sinds kort een indrukwekkende installatie rijker: ASCENDING, een tijdelijk gemeenschappelijke ruimte zijn voor reflectie, troost en verwondering. Het kunstwerk, dat hangt aan ijle staalkabels van de oude stalen balken hoog in de enorme lege ruimte achter in de voormalige scheepsbouwloods is tegelijk monumentaal en intieme.  Over de loop van de komende maanden zal de installatie voortdurende veranderen als de windeplanten steeds hoger groeien naar het dak en het licht toe.

Van monument voor overleden ouders tot maatschappelijke geëngageerde werk

De kiem van het kunstwerk ASCENDING was gelegd toen de ouders van Balthasar Prinsen korte tijd achter elkaar overleden. Geïnspireerde door de Taj Mahal, wilde Prinsen een monument van liefde voor hen maken, waarin oeroude wiskunde principes bezoekers kon inspireren. Prinsen kwam gauw in contact met Sarah Payton die met het initiatief Art City NDSM het gedachtegoed van de broedplaats bewaakt. Hun eerste ontwerper won in 2019 de lokale prijs NDSM Open Call, en de Amsterdams Fonds voor de Kunst was snel enthousiast, maar de volledige financiering bleek toch moeilijk te vinden. Toen kwam corona en het werk viel bijna in het water, maar begin dit jaar kwamen ze samen met timmerman en stadstuinman Thomas Akerboom tot het huidige groene ontwerp.

Programma binnen ASCENDING

Over de komende maanden zullen de makers anderen uitnodigen om werk te laten zien of op te treden binnen de ruimte van ASCENDING. De eerst programmadelen zijn reeds bekend:

Maandag 4 juli Zinnig Eten – Summer of Love

Zinnige Noord, een open community voor zingeving in Amsterdam Noord, organiseert een avond voor (Noord) Amsterdammers die op zoek zijn naar diepgang. Raak geïnspireerd door de rauwzoete muziek van Harold K en Hamid, de liefdesdronken poëzie van Rumi en mini liefdesworkshops.

Kaartjes (19,50 of 9,.50 voor minima) zijn te boeken via: https://www.zinnignoord.nl/agenda

 

Vrijdag 8 t/m dinsdag 12 juli – Hold your Horses

De Dansers treedt op rond ASCENDING tijdens het Over het IJ-theaterfestival met een sensitief en acrobatische dansconcert over het verlangen naar houvast.

Dagelijks meerdere voorstellingen, kaartjes (21,50) te boeken via https://overhetij.nl/event/hold-your-horses

Donderdag 21juli : Love is All Alone met Bas en Wibo Kosters

Net als Balthasar Prinsen verloor kunstenaar Bas Kosters zijn beide ouders binnen een jaar tijd. Ook hij verwerkt zijn verdriet in kunst, waaronder een prachtige wandkleed gemaakt met de kleding van zijn vader: Love is All Alone (2018). Deze hangt voor een dag als ‘altaarstuk’ binnen ASCENDING, in de avond treed Wibo Kosters met zijn poezie live op.

19u Gratis inloop. Meer info: www.ascending-ndsm.nl

ASCENDING is geproduceerde door Art City NDSM

ASCENDING is tot begin oktober te zien achter in de NDSM Loods

Openingstijden – dagelijks van 9.00 tot 18.00 uurNDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.