Ascending (2022) | Balthasar Prinsen, Sarah Payton & Thomas Akerboom Archief

KUNSTINSTALLATIE VAN ART CITY NDSM I.S.M STICHTING NDSM-WERF

NDSM is sinds kort een indrukwekkende installatie rijker: ASCENDING, een tijdelijk gemeenschappelijke ruimte zijn voor reflectie, troost en verwondering. Het kunstwerk, dat hangt aan ijle staalkabels van de oude stalen balken hoog in de enorme lege ruimte achter in de voormalige scheepsbouwloods is tegelijk monumentaal en intieme.  Over de loop van de komende maanden zal de installatie voortdurende veranderen als de windeplanten steeds hoger groeien naar het dak en het licht toe. Te zien van juni 2022 t/m oktober 2022.

Gastkunstenaars binnen ASCENDING in September

Sinds juni biedt de kunstinstallatie ASCENDING een tijdelijke gemeenschappelijke ruimte voor reflectie, troost en bewondering in de NDSM Loods. Inmiddels zijn de windes meters hoog gegroeide en hebben er overal paars bloemen.  In september komen er weer gast kunstenaars:

Daar gezien van hier – Valerie van Leersum
Vrijdag 9 september, 17.00 uur

Tijdens Oerol presenteerde kunstenaar Valerie van Leersum haar onderzoek naar de horizon, een schijnbare lijn die ons verbindt met de verte en tegelijkertijd terugbrengt bij onszelf. Een deel van Daar gezien van hier is tijdelijk te zien binnen ASCENDING. Het kunstwerk is een uitnodiging om een tocht zowel naar buiten als naar binnen te maken – zoek zelf toenadering tot deze ongrijpbare, zwevende lijn.

Patricia de Ruijter – het tijdelijke als zijnde, een mogelijkheid van bestaan
met klanken en trillingen van Thomas en Chantal Kwakermaat.
Donderdag 22 september, 20.00 uur

“Als we niet alleen met het einddoel bezig zijn, kunnen we tijdens chaotische transitie periodes nieuwe mogelijkheden ontdekken. Ik zie dat de spontane natuur razend snel zijn kans pakt om te bestaan.
Ik vraag mij dan ook af waarom we zoveel doen en niet meer gehoor geven over wat vanzelf gaat.
Ik zie mogelijke bergen ontstaan en velden vol wilde, bloemen en planten….. hmmm

Klaas Kuitenbrouwer, Researcher and program maker digital culture Het Nieuwe Instituut en een van de schrijvers van het nieuw boek Making Matters: A Vocabulary of Collective Arts (Valiz, 2022) waarin de foto’s van Patricia ook verschijnen. Klaas gaat in gesprek met Patricia over zoöps en zoöperation.

ASCENDING is de creatie van Balthasar Prinsen, Sarah Payton en Thomas Akerboom, die allemaal een studio hebben in de Kunststad in de NDSM Loods. Met ASCENDING onderzoeken zij de relatie tussen fysiek en metafysische ruimte en verkennen zij in hoeverre kunst en architectuur transcendente functies kunnen bevatten.
“Wij noemen ASCENDING een groene kathedraal maar de echte kathedraal is het ‘Noordstrook’ zelf. De pioniers van de kunstenaars gemeenschap zagen al decennia terug de intrinsieke waarde van deze ‘lege’ ruimte waarin de gelaagde geschiedenis van de NDSM nog tastbaar is. Voor ons is dit schijnbaar nutteloze onderdeel van de loods een plek die de ziel kan raken; het is een toevluchtsoord, wat een andere betekenis is van ‘vrijplaats’ in het Engels: refuge.
In deze industriële kathedraal neemt ASCENDING de plaats van het hoogkoor, de meest heilige plaats en de locatie van het altaar. Echter is ASCENDING niet verbonden aan een enkele specifieke religieuze stroming. De afmetingen en proporties van ASCENDING zijn geïnspireerd op de principes van de gotische architectuur, dat zelf gebaseerd is op nog oudere islamitische bouwwerken. In de jute panelen die de ruimte van ASCENDING omsluiten zijn symbolen verwerkt die refereren aan zogenaamde heilige geometrie, wiskunde principes van schoonheid en harmonie. In het centrum staat is het mysterieuze en duizenden jaar oud Sri Yantra, symbool voor het ontstaan van het universum.
Met ASCENDING raken wij aan voor ons actuele en urgente kwesties: de behoefte aan saamhorigheid en gemeenschap in een tijd van vergaande individualisering; het verband tussen verleden, heden en de toekomst; het verlangen naar zingeving en de noodzaak voor ontzag, schoonheid en bewondering. Ook maken wij een pleidooi voor het behouden van open, vrije ruimte.Bezoekers van ASCENDING hoeven niet alle achterliggende gedachten met ons te delen, het kunstwerk bidet ook ruimte aan toeschouwers om zelf een eigen invulling aan de beleving te geven. Wij hopen dat velen zullen er van de ruimte zullen genieten en, al is het maar vluchtig, zich onderdeel voelen van de gemeenschap van ASCENDING.”

ASCENDING is dagelijks gratis te bezoeken in de NDSM Loods.
Volg ASCENDING op www.ascending-ndsm.nl en www.instagram.com/ascending_ndsm

ASCENDING is geproduceerde door Art City NDSM voortvloeiend uit de NDSM Open Call en mede mogelijk gemaakt dankzij het Amsterdam Fonds voor de Kunst, Stichting Kinetisch Noord / NDSM Loods, Stichting NDSM-werf, Gemeente Amsterdam/Stadsdeel Noord, Ijhallen en 76 donateurs via voordekunst.NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.