1m2 Groen | kruiden tegen stress (2021) door K. Mac Bride Archief

KUNST PROGRAMMA VAN STICHTING NDSM-WERF

De planten in deze 1 m2 tuin zijn door kunstenaar K. Mac Bride gekozen vanwege de heilzame eigenschappen die ze bieden om de bodem en het insectenleven te ondersteunen. Sommigen van hen voeden de compost, anderen trekken bestuivers (als bijen) aan, anderen verspreiden via hun wortels kleine hoeveelheden voedingsstoffen in de grond, en weer anderen zorgen voor  regenwormen. Ook kennen de planten helende kwaliteiten voor het menselijke lichaam en zijn geselecteerd voor de versterkende ondersteuning die ze bieden aan mensen die last hebben van chronische stress. Stress kan zich uiten in ontstekingen, angst, slapeloosheid, slecht humeur, vergeetachtigheid, verdriet, chronische pijn, hormonale onevenwichtigheden, auto-immuunziekten, allergieën, geïrriteerde weefsels en verminderde immuniteit.

Advies: mensen die zwanger zijn of medicijnen gebruiken, moeten medisch advies inwinnen voordat ze kruiden als medicijn gebruiken.

Beluister de Engelstalige toelichting van K. Mac Bride via onderstaande speler.

Stchting NDSM-werf vroeg ook kunstenaars duo Bart en Klaar om een vierkante meter groen in te vullen op NDSM. Klik hier voor hun visie op 1m2 groen.

Salie is een verwarmend en vitaliserend kruid dat goed is voor het zenuwstelsel, het geheugen en de mentale functies in het lichaam en kan helpen stress en angst te verminderen.

Valeriaan wordt soms het valium van de natuur genoemd. Het kan worden gebruikt als een kalmerend middel, om te helpen bij het slapen en om angst te verminderen.

Passiebloem de bloemen, bladeren en stelen van de passiebloem kunnen worden gebruikt om slaap en ontspanning te ondersteunen en om angst te verminderen.

Echinacea stimuleert het immuunsysteem en helpt infecties te bestrijden. Het verlicht ontstekingen en chronische pijn die eruit voortvloeien.

Calendula heeft ontstekingsremmende, antibacteriële, antioxiderende en schimmelwerende eigenschappen. Het is een versterkend middel dat het immuunsysteem en geestelijk stimuleert.

Citroenmelisse kalmeert het zenuwstelsel, kalmeert en verbetert de stemming. Het kan helpen bij het slapen, de concentratie en het geheugen verbeteren en werkt goed tegen stress.

Tijm is een krachtig kruid met antibacteriële, antivirale, schimmelwerende eigenschappen, een antioxidant met ontstekingsremmende en krampstillende kwaliteiten. Tijm geeft je humeur een oppepper.

Smeerwortel is een speciale plant die kan worden gebruikt bij landherstel / land regeneratie. De balans van stikstof, fosfor en kalium maakt het een uitstekende meststof en compostactivator. De bloemen trekken bestuivers als bijen aan.

Rozemarijn ondersteunt het geheugen, de concentratie, hersenveroudering, de gezondheid van de ogen, de bloedsomloop, de spijsvertering en het immuunsysteem. Het heeft ontstekingsremmende, antiseptische kwaliteiten en bevat antioxidanten. Het is een verwarmend kruid dat kracht en helderheid brengt.

Bernagie (ook wel komkommerkruid genoemd) kunnen worden bereid als een kalmerende en vitaliserende, verkoelende en reinigende thee, en kunnen worden gebruikt als een versterkend / stimulerend middel om chronisch overactieve bijnieren – veroorzaakt door stress – te kalmeren.

Heemst is een goede algemene ontstekingsremmer. Het kan inwendig worden genomen om geïrriteerde weefsels in de luchtwegen, het spijsverteringskanaal en de urinewegen te kalmeren en te bevochtigen, en uitwendig om wonden, brandwonden, eczeem en geïrriteerde huid te genezen.

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.