Lichtkunst van PolyLester op de NDSM-werf

Persbericht

Amsterdam, 22 januari 2018

Lichtkunstwerk in de openbare ruimte op NDSM-werf
Vanaf vrijdag 2 februari is op de NDSM-werf het lichtkunstwerk Void-Non-Void van Polylester te zien. Het kunstwerk, geplaatst op een uitgestrekt plein midden op het NDSM-terrein, maakt zowel licht als duisternis tot een indringende zintuiglijke ervaring.

Licht en Duisternis
In een oplichtende stad als Amsterdam is duisternis schaars. Op de NDSM-werf kan het echter nog flink donker zijn. Een tweespaltige kwaliteit, omdat ze zowel onbehagen als betovering teweeg kan brengen. Vanaf de duistere oever aan het IJ biedt de NDSM je één van de mooiste uitzichten op de stad, waarbij duizenden lichtjes je aan de overzijde toe fonkelen. Void-Non-Void is een lichtkunstwerk dat de duisternis voelbaar maakt. Wit licht flikkert tegen de binnen- en buitenkant van de zes bij drie meter hoge wanden. In een oogwenk verandert het object van een witte kubus naar een zwarte doos, van een lege huls naar een gevulde kern en van een blinde vlek tot een indringend nabeeld. Na de heldere lichtinval gloeien je ogen in het donker nog even na.

Over de kunstenaar
Met studio PolyLester maakt kunstenaar Gabriel Lester (Amsterdam, 1972) kunst in de publieke ruimte en architectuur waarin tijd, ruimte en herinnering centraal staan. Recentelijke solotentoonstellingen van Lester vonden plaats bij onder meer het Groninger Museum (2017), de Appel arts centre (2016) en Museum Boijmans van Beuningen (2011). Zijn werk was tevens te zien op Documenta 13 (2014) en de Biënnale van Venetië (2013). Lester groeide op in Pieterburen en woont en werkt in Amsterdam.

Beats
Gabriel Lester begon zijn carrière als streetart-kunstenaar, hiphopartiest en art director voor videoclips van onder meer muzikanten van Gotcha! en Postmen. Voor Void-Non-Void laat Lester zich inspireren door de begindagen van de hiphop. De titel van het werk is ontleend aan de  hiphop track ‘The Message’ van Grandmaster Flash and the Furious Five. ‘Now you’re unemployed, all non-void / Walkin’ round like you’re Pretty Boy Floyd’, zo luidt de rijm die het harde leven in Amerikaanse steden beschrijft. De kunstenaar verbindt dit met een legendarisch geworden anekdote uit diezelfde tijd. Tijdens populaire huisfeesten in The Bronx werden pulserende breaks van de DJ versterkt door iemand die op de slag van de beat de lichtschakelaar aan en uit knipte.

Over Stichting NDSM-werf
Stichting NDSM-werf beheert en programmeert het ruim 16 hectare grote buitengebied van het NDSM-terrein in Amsterdam-Noord. De Stichting zet zich in voor behoud van het uitgestrekte en open karakter van de historische werf met ruimte voor monumentale kunstprojecten, experiment en grootschalige festivals.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

 

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.