Japanse kunstenaar Sebastian Masuda Artist-in-Residence 

In de maanden oktober en november 2017 verblijft Sebastian Masuda, een van Japans meest bekende kunstenaars en oprichter van de Harajuku Kawaii-cultuur in Japan, op de NDSM-scheepswerf als Artist-in-Residence. In samenwerking met NDSM en Amsterdam gevestigde kunstenaars, artiesten, ontwerpers, videografen en muzikanten zal hij werken op een site-specifieke performance en installatie onder de titel: ‘Escape from Anonymous(e)’. De performance wordt getoond op de Y Helling bij zonsondergang op 18 november.

Sebastian Sebastian Masuda is geboren in 1970, Chiba Japan en verblijft en werkt Tokio. In 1995 stichtte hij de iconische modewinkel in Harajuku, genaamd 6%DOKIDOKI, en is wereldwijd bekend als de oprichter van Harajuku Kawaii cultuur. Sebastian is doof geboren en kon tot hij 5 jaar oud was niets horen. In deze periode focuste hij zich vooral op kleuren. Op 20-jarige leeftijd ontmoette Sebastian Shuji Terayama (1935-1983), avant-garde Japanse dichter, dramatist, schrijver, filmregisseur en fotograaf. Sebastian werkte diverse uitvoerende kunstprojecten voordat hij zijn eigen theater en merken begon. In 2014 maakte hij zijn debuut als een artiest met een solo tentoonstelling in Chelsea, New York. Sindsdien heeft hij zijn eigen projecten gewerkt in kunst, kunst, entertainment en mode, waarbij kleuren in relatie stelt tot sociaal-maatschappelijke kwesties.

Sebastian zal vanaf begin oktober tot eind november 2017 werken en wonen op de NDSM. Dit is geinitieerd door Eva de Klerk in samenwerking met Keito Kohara van Creative Center Osaka in Japan in het kader van de uitwisseling tussen de creatieve makers van de scheepswerven NDSM en Namura. De NDSM kunstenaars en artiesten die ontmoette ter voorbereiding van zijn verblijf hebben hem zo’n grote inspiratie gegeven dat ze zijn de drijvende kracht voor Sebastian om een ​​nieuwe en uitdagende kunstprestatie te creëren met de titel ‘Escape from Anonymous(e)’.

De performance is een samenwerking met NDSM-gebaseerde bedrijven Woodies in Berlijn, Frits Snijders Blokloods, Stichting Kolibrie, Street Art Today, Stichting NDSM-werf, Stichting Kinetisch Noord, Stichting NDSM Open, en ook met Amsterdamse modeontwerpers Bas Kosters en Bonne Reijn, en ten slotte ook de populaire muziekband Canshaker Pi. Door zijn samen met hen vorm te geven, is Sebastian’s  werk een geheel dat organisch groeit en vorm krijgt.

Tijdens NDSM Open heeft de kunstenaar samen met bezoekers maskers gemaakt die hij zal gebruiken tijdens zijn performance. Het werk ‘Escape from Anonymous(e)’ wordt op 18 november rond 16.30 uur gepresenteerd.

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.