Herdenking Fokkerbombardementen dit jaar online
Dit jaar vindt de herdenking van de slachtoffers van de Fokkerbombardementen van juli 1943 alleen online plaats. Een gezamenlijke bijeenkomst op de Nieuwe Noorder kan in verband met de Corona-regelgeving niet plaatsvinden. Op 17 juli kunnen de belangstellenden de verslaglegging van de herdenking zien die te vinden is op de websites van het stadsdeel Amsterdam-Noord en het Historisch Centrum Amsterdam-Noord.
Op 17 en 28 juli 1943 troffen van de ruim 200 bommen die de geallieerden op de Fokkerfabriek richtten slechts negen hun doel. De fabriek was destijds in handen van de Duitsers en was daarom al vanaf het begin van de oorlog een doelwit van de Engelsen. Bijna alle bommen vielen op woonwijken. Daarbij vielen meer dan 200 doden. Ook op de NDSM-werf viel een verdwaalde bom in het water, deze is gelukkig nooit afgegaan, maar tot op heden niet teruggevonden. Het feit dat de bommen van onze bondgenoten kwamen, maakt het onderwerp extra gevoelig. Er werden 106 huizen vernietigd, 206 huizen zwaar beschadigd en 676 huizen liepen glas- en dakschade op. De ruim 200 doden waren vooral burgerslachtoffers.
Programma
In twee gefilmde interviews vertellen getuigen over de bommen op de praktijk van dokter Van Haga, de St. Ritakerk en de Zilverschoonstraat, die zwaar getroffen werden.
Daarna vertellen leerlingen van de Elzenhagenschoolhet verhaal van de bombardementen aan de hand van de elf putdeksels van het putdekselmonument in de Vogelbuurt en de Van der Pekbuurt. Ze werkten tijdens de lockdown thuis aan een digitaal lespakket over de Fokkerbombardementen en ze maakten ontwerpjes voor een 12e putdeksel dat hopelijk in 2021 op de hoek van Fazantenweg/Meeuwenlaan komt te liggen.
De video die vanaf 17 juli 2020 te zien is, wordt afgesloten met een gefilmde herdenking in kleine kring.
Stadsdeelvoorzitter Esther Lagendijk houdt een toespraak en een leerling van de Elzenhagenschool leest een gedicht voor.
Er is een minuut stilte en de taptoe wordt geblazen. Daarna legt Esther Lagendijk samen met een aantal leerlingen een krans bij het monument en bloemen bij de tien graven van slachtoffers die nog op de Nieuwe Noorder te vinden zijn. Aan het eind van de video wordende namen en leeftijden van alle slachtoffers voorgelezen door kinderen van de Elzenhagenschool.