Geweigerd ‘seksueel geladen’ kunstwerk wel welkom in Amsterdam

Bron: AT5

Geweigerd ‘seksueel geladen’ kunstwerk wel welkom in Amsterdam

Twee lego-figuren die een seksueel standje doen of gewoon een enorme blokkendoos? Het kunstwerk Domestikator van de Nederlandse kunstenaar Joep van Lieshout is volgens het Louvre voor iets te veel interpretaties vatbaar. Het museum heeft het ‘seksueel geladen’ object daarom geweigerd. In Amsterdam is het kunstwerk wel welkom.

Het twaalf meter hoge kunstwerk zou vanaf 19 oktober in de Jardin des Tuileries, naast het Louvre, te zien zijn. ‘Het riskeert verkeerd begrepen te worden door ons traditionele publiek in de Tuileries’, schrijft Louvre-directeur Jean-Luc Martinez in een brief aan de kunstbeurs die het kunstwerk wilde exposeren. Meldt het AD. Bovendien zou het kunstwerk te dichtbij een speelplein voor kinderen worden gezet.

De kunstenaar doet de kritiek af als ’totale hypocrisie’. Volgens van Lieshout gaat Domestikator over de hypocrisie van onze maatschappij en hoe de mens de natuurlijke wereld rondom zich naar zijn hand zet. In het Duitse Bochum, waar het kunstwerk eerder te zien was, kwamen volgens de kunstenaar juist veel schoolklassen om het te bekijken.

Goed nieuws voor Amsterdammers: vanaf eind maart is het controversiële kunstwerk gewoon te zien op de NDSM-werf.

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.