Gemeenteraad wil goedkope ateliers NDSM behouden

De populariteit van de NDSM-werf gaat ten koste van de kunstenaars van het eerste uur die er hun goed­kope werkruimtes kwijtraken. De renovatie van de X-helling, een voormalige scheepshelling, moet goedkoop gebeuren, zodat kunstenaars hun ateliers kunnen terughuren.

Dat wil de gemeenteraad, die daartoe een voorstel van de SP steunt. De NDSM-werf is sinds de jaren tachtig in gebruik bij krakers en creatievelingen, die er ruimte en rust vonden. Maar zij zijn allang niet meer de enigen. Er worden festivals gehouden en ook de hoofdkantoren van grote bedrijven zijn er neergestreken.

Dit ging ten koste van de ruimte van veel kunstenaars. Festivals, horeca en de maandelijkse rommelmarkt trekken nu bijna 2 miljoen bezoekers per jaar.

De betonnen Y-helling, waar tientallen kunstenaars hun werkruimte in hadden, wordt momenteel verbouwd. Hiervoor in de plaats komen 33 modernere, maar ook kleinere werkruimtes, die tegen een veel hogere huur in de aanbieding gaan.

Ook de X-helling, het kleine broertje van de Y-helling, moet gerepareerd worden. Hier zijn vooral de kunstenaars gevestigd die grote sculpturen of ruimtelijke werken maken. Zij vreesden hetzelfde lot als dat van de gebruikers van de Y-helling, maar daar steekt de raad een stokje voor.

Vuilehandenkunstenaars
De renovatie mag het ‘rauwe en bonkige karakter’ van de X-helling niet aantasten, alleen het hoognodige mag worden gerepareerd. Zo hoopt raadslid Nelly Duijndam (SP) te voorkomen dat de kunstenaars na afloop van de verbouwing hun eigen ruimte niet kunnen terughuren.

“Dit is de plek van de vuilehandenkunstenaars, die met steen, staal en hout werken en veel vierkante meters nodig hebben. Die moeten we beschermen.”

Het gaat om tien ateliers, onder een scheepshelling van 1900 vierkante meter. De huur ligt nu rond de 400 euro per werkruimte. Een ruime meerderheid van de raad steunt Duijndam.

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.