Frerara zet spotlight op onzichtbare stadshelden

Wat zou een monument anno 2021 moeten of kunnen zijn, voor wie, en wie bepaalt dit? Stichting NDSM-werf nodigt voor hun programmareeks (Un)Monumenting makers en kunstenaars uit te reflecteren op deze vragen door een (tijdelijk) werk op de werf te creëren. Voor (Un)Monumenting #1 is collectief Frerara – Frederick Calmes, Raquel van Haver en Raul Balai – uitgenodigd om de Tekenopdracht 2020, die ze realiseerden in opdracht van Stadsarchief Amsterdam, op de NDSM-werf zichtbaar te maken. (Un)monumenting #1 presenteert Frerara met beelden uit ‘Ademhaling van de Stad’ waarin onderbelichte Amsterdammers en hun verhalen centraal staan.

Vanaf 9 april zijn op 3 bouwborden op de werf tekeningen te zien van Frerara die zij maakten binnen het kader “Ademhaling van de Stad”. Het collectief ziet de stad als ‘levend orgaan dat elke ochtend wakker wordt en nooit in zijn geheel slaapt’. Juist in deze precaire tijd wordt duidelijk wie de luxe heeft thuis te kunnen werken, en wie niet. Schoonmakers, sekswerkers, buschauffeurs; uiteenlopende personages vormen de hoofdrol in de tekeningen die de drie kunstenaars afzonderlijk portretteren, fascineren of belichamen. Bij de bouwborden kunnen bezoekers met hun smartphone audiofragmenten beluisteren over de beelden en/of geportretteerden. De drie kunstenaars brengen thema’s als het archief, transitie, kunst en cultuur en de handtekening van de stad samen in hun werk. Hiervoor doen ze onderzoek naar de bewoners van de stad Amsterdam en specifiek naar het voortzetten van de traditie om de stad levend te houden als ritueel. Zo laten ze met de tekeningen een ander gezicht van Amsterdam zien en creëren ze een tijdelijk ‘monument’ voor een aantal onderbelichte stedelingen.  Op 9 april start niet alleen de presentatie op de NDSM-werf, maar overhandigen Frederick, Raul en Raquel ook de tekeningen fysiek aan het Stadsarchief om daarin opgenomen te worden. De verzameling tekeningen is voor het Stadsarchief gepubliceerd in drie afzonderlijke zines, te bekijken en te kopen via deze link en er wordt toegewerkt naar een mooie publicatie dit jaar. Bijzonder is dat het onderwerp ‘Ademhaling van de Stad’ door Frerara al voor de corona-pandemie was ingediend bij het Stadsarchief, en het heeft  sindsdien alleen maar aan urgentie gewonnen.

Vervolg (Un)monumenting

Het mondiale gesprek over monumenten maakt dat de Stichting dit moment aangrijpt om de historie van de werf meer naar de oppervlakte te brengen. Wat kan een gedenkplek zijn, betekenen, en wie heeft hier een stem in? En de vraag te stellen wie het verdient om in de openbare ruimte aanwezig te zijn en wie zich gerepresenteerd voelt (en wie niet)? Vanuit de wens van Stichting NDSM-werf voor een meerstemmige publieke ruimte geeft de stichting verscheidene kunstenaars opdracht hun visie hierop te geven op de werf. Het project (Un)monumenting bestaat uit meerdere episodes: voor elk hoofdstuk nodigt de stichting één of meerdere kunstenaars uit om te reflecteren op het thema monumenten van de toekomst. Momenteel wordt gewerkt aan Unmonumenting #2, een videowerk van de Turks-Nederlandse kunstenares Belit Sağ  waarin ze de onzichtbare geschiedenis van NDSM-werf belicht. In de video, een samenwerking met Instituut voor Beeld en Geluid, onderzoekt Belit Sağ met gebruik van archiefmateriaal de rol van vrouwelijke Turkse arbeidsmigranten op de werf.

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.