Fotoserie Jaap Scheeren op megaformaat op de werf te zien

Tijdens het Warming Up Festival zijn op de NDSM-werf en rond de Tolhuistuin in Amsterdam natuurbeelden op megaformaat van fotograaf Jaap Scheeren te zien. Dit fotoproject ‘Flipping the Bird’ houdt de kijker een spiegel voor en laat op zowel bloedserieuze als absurdistische wijze zien hoe we ons verhouden tot de natuur.

Wie zich aan de Noorderlijke IJ-oevers begeeft, komt een aantal rebellerende dieren tegen. Een rat, een zwaan, een eekhoorn die hun middelvingers opsteken: Scheeren creëert een wereld waarin hij zijn eigen logica, intuïtie en regels volgt, altijd met een humoristische twist. Met de fotowerken in de openbare ruimte, op de NDSM-werf en rond de Tolhuistuin, vertelt  de fotograaf een verhaal over een mens die graag contact wil maken met de natuur. De absurdistische beelden, die ook eerder in Het Parool verschenen, zijn vanaf 17 oktober te zien op grote bouwborden (6 x 3 meter) op verschillende plekken op de NDSM-werf. De titel van het werk verwijst naar het anders kijken naar dieren en natuur, maar ook de Engelse slang voor ‘je middelvinger opsteken’. Jaap Scheeren: “Mijn doel is dat we ons bewust worden van de positie van de mens ten opzichte van de natuur. Hoe worden we er weer vanzelfsprekend deel van?”

Nieuw format om te kunnen exposeren in de publieke ruimte

De tentoonstelling van Scheeren is de eerste in de nieuwe programmareeks ‘NDSM Billboards’, waarmee Stichting NDSM-werf ruimte biedt aan kunstenaars op grote bouwborden: “In aanvulling op de bouwborden op het westelijk deel van de NDSM geven we op NDSM-oost kunstenaars de gelegenheid op bouwborden hun artistieke statements aan te plakken. Met haar 10 hectare vormt de werf een prachtige achtergrond voor grote beelden. Naast gevestigde namen, willen we op de billboards ook jong talent een kans geven om in reactie op de context van de NDSM hun werk groots zichtbaar te maken voor Amsterdam”, aldus curator Petra Heck.

Onthulling tijdens Warming Up Festival

De tentoonstelling opent tijdens het Warming Up Festival dat plaatsvindt tussen 12 en 22 oktober. Andere beelden van Jaap Scheeren zijn te zien bij de Tolhuistuin en in Nijmegen. Extra aanleiding om de werken van Scheeren nu tentoon te stellen, is het vergroenings- en verduurzamingstraject dat Stichting NDSM-werf met Gemeente Amsterdam afgelopen zomer heeft opgestart. Stichting NDSM-werf geeft hiermee vorm aan de ambitie van wethouder Van Doorninck om de komende drie jaar de NDSM-werf radicaal te gaan vergroenen en ecologische uitdagingen als hittestress en het regenbestendig maken van de werf aan te pakken. De stichting organiseert daarom tijdens Warming Up Festival op 19 oktober ook een bewonersavond om omwonenden van de NDSM-werf om input te vragen voor deze plannen.

Meer info over de buurtsessie

Warming Up is een initiatief van Stichting Impact Makers en een vervolg op de Artistieke Klimaattop tijdens Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Warming Up  verbindt kunst en cultuur met het klimaatvraagstuk. Het Warming Up Festival vindt plaats van 12 t/m 22 oktober in Amsterdam en Rotterdam. Kijk voor het programma op wearewarmingup.nl.

Praktische informatie 

Jaap Scheeren – Flipping the Bird
Datum:
vanaf 17 oktober 2020
De werken zijn te vinden bij:
  • NDSM, kruispunt Smederijplein
  • NDSM, richting STRAAT, tussen Viacom & Greenpeace
  • NDSM, grasveld bij Noorderlicht, richting Theo Fransmanbrug
  • Tolhuistuin, IJpromenade 2, banner zichtbaar vanaf de pont
  • Tolhuistuin, Staalvilla
  • Tolhuistuin, Poortgebouw
  • Diverse plekken in Nijmegen

Jaap Scheeren maakte eerder de serie ‘Om te houden / For Keeps’ over de NDSM-werf.

Bekijk 'Om te houden / For keeps'

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.