Fotoboek over de NDSM-werf: NDSM toen & nu / past & present

Nieuw fotoboek verbindt verleden en heden van de NDSM

Over de geschiedenis van de NDSM-werf is al het nodige gepubliceerd. Een nieuw fotoboek voegt daar twee belangrijke elementen aan toe: het omvat zowel de voormalige scheepswerf als het huidige terrein – bruisend middelpunt van Amsterdam-Noord – en maakt die ontwikkeling zichtbaar in bijna 200 prachtige foto’s.

Ontmoeting tussen toen en nu
Heden en verleden komen ten noorden van het IJ op een unieke manier samen. De meest uiteenlopende mensen en activiteiten voelen zich thuis in de rauwe, industriële setting van de voormalige werf. Maar het wat en waarom van al die loodsen, hellingen en kranen is voor veel bezoekers in mist gehuld. Dit boek maakt de geschiedenis daarachter zichtbaar. Het geeft ook een indruk van de enorme inspiratiebron die de NDSM was én is voor talrijke fotografen.

Opkomst, bloei, neergang en een tweede leven
In zijn hoogtijdagen was de NDSM een van de grootste scheepsbouwbedrijven van Europa. Er werkten toen meer dan 9000 mensen. In 1984 moest de werf echter sluiten en stonden ook de laatste arbeiders op straat; een traumatische episode voor Amsterdam-Noord. In de jaren die volgden, raakte het terrein in verval, maar sinds de eeuwwisseling heeft het een metamorfose ondergaan: een mix van kunstenaars, ondernemingen en allerlei evenementen maakt de NDSM tot een bruisende plek, die de hele noordoever van het IJ een oppepper heeft gegeven.

De foto’s in dit boek vertellen elk een deel van het verhaal van het NDSM-terrein. Samen bieden zij een rijke en gevarieerde blik op de NDSM toen en nu. Het scheepsbouwverleden komt tot leven in foto’s van grote namen als Cas Oorthuys en Frits Rotgans, en in beelden van vaak anonieme NDSM-fotografen. Het ‘nu’ wordt vertegenwoordigd door werk van hedendaagse collega’s als Marc Faasse en Jaap Scheeren.

Elisabeth Spits en Bas Kok schreven hoofdstukken over respectievelijk het ‘Toen’ en het ‘Nu’ van de NDSM: opkomst, bloei, neergang en een tweede leven. Daarnaast bevat het boek plattegronden, een tijdlijn, een eenvoudig schema van het bouwproces en – onontbeerlijk voor een boek over een voormalige scheepswerf – de complete bouwlijst.

NDSM toen & nu / past & present

Uitgeverij Boekschap
Samenstelling: Wouter Botman
Auteurs: Elisabeth Spits, Bas Kok, Marlies Hummelen
Tweetalige uitgave (Nederlands/Engels)
Hardcover, 240 pagina’s, 194 foto’s
Prijs: € 29,95

Te koop via bol.com, Amsterdamse boekhandels en op diverse locaties op de NDSM-werf zelf

NDSM maakt gebruik van cookies. Bekijk ons privacy statement voor meer informatie.